Op zoek naar meer reisverslagen zoals dit?

Op zoek naar meer reisverslagen? Onderaan in het blogarchief vind je veel meer reportages terug van gelijkaardige treinreizen!

zondag 26 november 2017

29 april tot 13 mei 2017: InterRail (Deel I): Europa rond in tegenwijzerzin [BE][FR][ES][IT]

Al heel lang wou ik een grote InterRail-tour maken door Europa. Dat heb ik nu gedaan en voorlopig zal ik zo'n grote tour niet meer maken, want de komende jaren ga ik daar gewoonweg geen tijd voor hebben. Niet enkel de reis zelf vraagt tijd, ook de voorbereiding heeft alles samen meer dan 100 uren geduurd, verspreid over 5 maanden: passende route vinden, strak tijdschema opstellen, slaapplaatsen zoeken, reserveringen vastleggen, citytrips voorbereiden, ... Hiermee wil ik niemand afschrikken om op InterRail te gaan, maar ik wou gewoon zo veel mogelijk zien met een Global Pass van 10 dagen en dan moet alles perfect geregeld zijn. En al die voorbereiding heeft geloond:


Zaterdag, 29 april 2017

De meesten zegt deze datum waarschijnlijk niets, maar dit was de eerste van drie dagen dat de Noord-Zuidverbinding compleet dicht was voor onderhoudswerken. Ik heb daarom lang gevreesd dat ik niet op tijd in Brussel zou geraken voor de TGV naar Montpellier, want ik wou diezelfde avond nog in Madrid geraken. Uiteindelijk bleek er een rechtstreekse trein naar Brussel-Zuid te rijden vanuit Landen die een uur voor het vertrek van de TGV aankwam. Een opluchting dus.

IC 11289 Landen - Gent-Sint-Pieters  AM96
Landen  05:39
Neerwinden  05:43
Ezemaal  05:47
Tienen  05:53
Vertrijk  05:59
Leuven  06:09
Brussels Airport - Zaventem  06:26
Brussel-Noord  06:50
Aankomst Brussel-Zuid  07:04

Er werd kop gemaakt in Brussel-Noord en we werden omgeleid via lijn 28, zoals vele andere treinen die dat weekend van oost naar west of omgekeerd reden. Op het noordelijke perronuiteinde in Brussel-Zuid maakte ik deze foto:
Ik hoopte iets van de werken te kunnen zien, maar dat was niet echt het geval. Enkel wat fluovestjes in de verste verte. Na mezelf van een ontbijt te voorzien ben ik op het perron gaan wachten op de TGV. Alles bleek vlot te verlopen, tot exact drie minuten na het vertrek.

TGV 9812/9813 Brussel-Zuid - Montpellier-Saint-Roch  TGV Réseau (tricourant)
Brussel-Zuid  08:17
Lille-Europe  09:02 +33
Aeroport Charles-de-Gaulle 2 TGV  09:58 +40
Marne-la-Vallée Chessy TGV  10:11 +41
Lyon-Part-Dieu  12:10 +31
Valence TGV  12:49 +31
Nîmes  13:36 +28
Aankomst Montpellier-Saint-Roch  14:02 +24

Nog voor we in Vorst-Zuid waren, werd de trein automatisch tot stilstand gebracht met een snelremming. Na 10 minuten stil gestaan te hebben, reden we verder aan 40 km/h tot net voorbij Halle, waar de HSL naar Frankrijk begint en er dus TVM aanwezig is. Vanaf dan rijden we aan de normale snelheid, 300 km/h. Vermoedelijk was er dus een probleem met de TBL 1+, welke vanaf HSL 1 niet meer gebruikt werd tot in Montpellier.
In Montpellier had ik exact twee uur voor de trein naar Barcelona vertrok. Tijd om de stad te zien had ik dus niet, wel heb ik wat rond het station gehangen:
Rechts de TGV uit Brussel
Het plein aan de voorzijde van het station.
Het stationsgebouw, getrokken vanaf de zijkant. Het gebouw is niet heel breed, maar wel ongeveer 200 meter lang.
Een TGV Duplex van de eerste generatie uit Nantes.
AVE 9743 Lyon-Part-Dieu - Barcelona Sants  Renfe S-100
Montpellier-Saint-Roch  16:25
Beziers  17:16
Narbonne  17:33
Perpignan  18:10
Aankomst Figueres Vilafant  18:33
Aankomst Girona  18:50
Aankomst Barcelona Sants  19:31

Zeer luxueus interieur, vreemd genoeg geen enkele vervoersbewijscontrole. Op de binnenlandse Spaanse hogesnelheidstreinen heb je dat ook niet, omdat je er niet in kan zonder geldig vervoersbewijs. Maar hier controleren ze blijkbaar ook geen biljetten, ook al geraak je vanuit Frankrijk zonder enige controle op de trein.
In Barcelona had ik dik anderhalfuur overstaptijd. In de buurt van het station Sants is niet veel interessants te zien, dus foto's uit Barcelona heb ik niet. Helaas mag je in Spanje niet op het perron op je hogesnelheidstrein wachten; men past daar echt de procedures toe zoals in de luchtvaart. Eerst een grondige controle van de bagage, daarna wachten in een beveiligde zone en nog voor je het perron op mag wordt je vervoersbewijs gecontroleerd. Wel heb ik nog snel enkele foto's kunnen maken na het uitstappen en voor het instappen:
Links de S-100 uit Lyon, rechts een S-103 met onbekende origine en bestemming.
Een dik uur later deze twee treinen van het type S-103. De rechtse zal mij naar Madrid voeren.
En dit is dan nog eens de staart van diezelfde S-103 die richting Madrid zal vertrekken met mij aan boord.
AVE 3412 Barcelona Sants - Madrid-Puerta de Atocha  Renfe S-103
Barcelona Sants  21:15
Zaragoza Delicias  22:43
Madrid-Puerta de Atocha  00:02

De trein reed bijna voortdurend 300 km/h. Helaas was het al donker en kon ik niet genieten van het landschap. Op de terugweg zou dat wel mogelijk zijn, want na Madrid gaat de reis verder via de kustlijn aan de Middelandse Zee tot in Italië.
Omdat de trein officieel pas om twee minuten na middernacht aankomt, was mijn pas eigenlijk niet geldig als ik geen twee dagen zou inzetten voor deze reis. Een domme regel vind ik dat en dus heb ik dat niet gedaan. En niemand die mij er een opmerking over maakte, want aan boord controleren ze toch geen vervoersbewijzen meer. In praktijk kwam de trein trouwens om 23h55 al aan. Daarna ben ik met de metro naar mijn hotel gegaan en heb ik lang uitgeslapen, want deze eerste reisdag was hoe dan ook vermoeiend.


Zondag, 30 april 2017

Deze zondag heb ik een hele dag in Madrid rondgehangen als een echte toerist. Ik had de stad nog nooit gezien, dus wist mijn tijd hier goed te vullen. Hieronder een fotoverslag van het stadsbezoek:
De tuin van het Palacio Real, ofwel het koninklijk paleis. Die vreemde vormen in het gras links onder de bomen zijn pauwen. Zij liepen vrij rond in het park.
De Basilica de San Francisco el Grande, één van de grootste kerken van Madrid. De misviering was bezig, maar alle toeristen mochten gewoon binnen- en buitenlopen.
Het Plaza Mayor, 'de Grote Markt' van Madrid. Rondom is het volledig omgeven met huizen met rode gevels. Klik op de foto om te vergroten.
De bekendste poort van de oude stadsomwalling onder de toeristen is de Puerta del Sol, hoewel de poort zelf volledig verdwenen is. Vanaf dit plein zouden vroeger vele handelswegen vertrekken of samenkomen, wat het dat ook zo belangrijk maakte.
Het Congreso de los Diputados, in het Nederlands het Congres van Afgevaardigden of gewoon het Spaanse Parlementsgebouw
Het Palacio de Comunicaciones aan het Plaza de Cibeles. Dit gebouw is eigenlijk het huidige stadhuis van Madrid. Het spandoek doet vermoeden dat Madrid een linkse burgemeester heeft.
De Puerta de Alcalá, een poort van de stadsomwalling die wel bewaard gebleven is.
Het Plaza de Colón (het Columbusplein) bij regenweer met daarop een monument over de ontdekking van Amerika.
Hier vooraan staat de Arco de la Victoria, een triomfboog (geen stadspoort) ter ere van het Spaanse leger. De toren achteraan is de Faro de Madrid, een uitkijktoren gebouwd rond 1992, het jaar dat Madrid Europese culturele hoofdstad was. De toren was net gesloten toen ik daar aankwam, dus een foto van Madrid uit de hoogte heb ik helaas niet. Er zit trouwens maar anderhalf uur tijdsverschil tussen deze foto en de vorige, hoewel het weer helemaal omgeslagen is.
Om af te sluiten nog wat foto's van het openbaar vervoer in de stad. Hier het metrostation Plaza de España langs metrolijn 3. Een foto van een metrostel heb ik helaas niet.
De Metro Ligero, een soort van premetro. Hiervan zijn slechts drie korte lijnen in de stad en ze zijn niet terug te vinden in het stadscentrum zelf.
Metrohalte Chamartin langs metrolijn 10. In dat station lag naast de gebruikte koker (rechts bovenaan zichtbaar) ook deze koker, die geasfalteerd is. Ik heb geen idee of deze een functie heeft of zal krijgen.
De Madrileense Cercanías, te vergelijken met de Duitse S-Bahn, eveneens in het station Charmartin. Ook Madrid heeft één centrale tunnel onder de stad (net zoals München en Frankfurt) waar alle lijnen van de Cercanías doorrijden.
Hoewel ik toch vrij lang uitgeslapen heb, ben ik vrij vroeg teruggekeerd richting hotel. De reden was dat ik om 04h30 op moest staan. Mijn trein vertrok pas om 7 uur, maar ik was eigenlijk verplicht te voet (of met de taxi, maar dat doe ik liever niet) naar het station te gaan, wat zo'n 7 kilometer wandelen was. Als ik met de eerste metro zou gegaan zijn, zou ik pas om 06h50 aangekomen zijn in het station en dat is veel te laat, want je moet in Spanje nog een beveiligingscontrole door als je op de hogesnelheidstrein wil geraken. Als ik met de nachtbus zou gaan, had ik ongeveer op hetzelfde moment moeten vertrekken, dus die optie was niet veel beter dan te voet gaan.


Maandag, 1 mei 2017

Welja, 04h30 opstaan dus om dan 100 minuten te wandelen richting station Atocha. Rustig ontwaken kan je dat moeilijk noemen. Op deze feestdag ging ik eerst met de hogesnelheidstrein tot in Figueres. Vanaf Figueres volgde ik de spoorlijn net langs de Middellandse Zee tot in Nice.
Over die lange wandeling kan ik niet veel vertellen, behalve dat het heel rustig en donker was. Over de eerste treinrit valt ook niet veel te zeggen, behalve dat het landschap tussen Madrid en Barcelona waar je aan voorbij raast echt geweldig was!

AVE 3071 Madrid-Puerta de Atocha - Figueres Vilafant  Renfe S-103
Madrid-Puerta de Atocha  07:00
Barcelona Sants  09:45
Girona  10:26
Aankomst Figueres Vilafant  10:40

Figueres Vilafant
Figueres Vilafant is een station langs de hogesnelheidslijn en hier stoppen dus enkel hogesnelheidstreinen. Het station voor de overige treinen bevindt zich in het stadscentrum, een half uur wandelen vanaf Vilafant. Ik heb een dikke twee uur de tijd, dus ook nog wat tijd om onderweg wat omweg te maken om de stad te zien. Figueres is trouwens de Catalaanse naam van de stad, Figueras de Spaanse, maar dat hoor of zie je hier niet.
De ingang van het bekende Dalí Museum. Tijd om dit te bezoeken had ik niet, maar dat is niet erg, want 4 jaar geleden heb ik dit al eens bezocht.
De Rambla van Figueres
Een markthal waar het, net zoals overal in het centrum, markt was.
Dit pleintje is gelegen net voor het station, dat achter mij ligt.
Station Figueres. Hier stoppen lokale treinen (zoals de Rodalies verbonden aan de stad Barcelona) naar Girona en Barcelona enerzijds en Port Bou en Cerbère anderzijds.
R 15845 Barcelona Sants - Cerbère  Renfe S-447
Figueres  12:57
Vilajuiga  13:05
Llanca  13:12
Colera  13:18
Port Bou  13:23
Aankomst Cerbère  13:27

De trein stopte in het Franse Cerbère op een doodlopend spoor en op het perron was maar één uitgang open. Aan die uitgang stond de Franse politie grenscontroles uit te voeren. Niets aan de hand voor de meesten, wel voor één luidruchtige familie, met origine van het Midden-Oosten. Zij hadden zodanig veel gerief bij zich dat ze de indruk gaven dat ze aan het verhuizen waren. Uiteindelijk zijn ze toch gewoon doorgelaten en trokken ze de aandacht van iedereen in het station, omdat ze zo luidruchtig met elkaar omgingen.
De trein uit Barcelona Sants
Het goederenstation van Cerbère, schuin langs het reizigersstation.
Het zuidelijke uiteinde van het station. Als je door de tunnel gaat, kom je uit in het station van het Spaanse Port Bou.
Vanop diezelfde positie, maar nu noordwaarts. De trein hier net voor me is de trein die me tot Narbonne voerde.
Veel treinen stoppen hier helemaal niet. Vreemd genoeg komen er wel redelijk wat treinen uit Spanje aan, maar je kan hier geen trein richting Spanje nemen, omdat ze leeg terugrijden richting Port Bou. De eerste trein richting het noorden heb ik dan maar meteen genomen:

TER 76422 Cerbère - Avignon-Centre  Z 27500
Cerbère  14:34
Banyuls-sur-Mer  14:44
Port-Vendres-Ville  14:49
Collioure  14:53
Argelès-sur-Mer  14:58
Elne  15:05
Perpignan  15:19
Rivesaltes  15:26
Salses  15:33
Leucate-le-Franqui  15:43
Port-la-Nouvelle  15:50
Aankomst Narbonne  16:03

Een foto van de Middellandse Zee, genomen uit de rijdende trein.
Station Narbonne. De TGV gaat richting Parijs, de andere trein is die waar ik net uitstapte.
Station Narbonne, nog steeds die trein waar ik uitstapte.
In Narbonne had ik dan een uurtje voor de Intercité naar Marseille vertrok.

IC 4662/4663 Bordeaux-Saint-Jean - Marseille-Saint-Charles  BB 7200 met Téoz-rijtuigen
Narbonne  17:04
Beziers  17:19 +5
Sète  17:43 +6
Montpellier Saint-Roch  18:03
Nîmes  18:33
Arles  19:02
Aankomst Marseille-Saint-Charles  19:46

Een rangeerlocomotief hangt zich meteen na aankomst in Marseille aan de Intercité uit Bordeaux.
De voorkant van de Intercité. De locomotief is reeds afgekoppeld van de rijtuigen.
Hier de snelle TER-trein richting Nice-Ville
Deze TER op de foto stopt volgens mij slechts een paar keer meer dan de TGV's en dat op een route die net geen 3 uur duurt. Een voordelige TGV noem ik dat, want deze Z 26500 is zeker weten even comfortabel als een TGV en doet er slechts weinig minuten langer over.

TER 17483 Marseille-Saint-Charles - Nice-Ville  Z 26500
Marseille-Saint-Charles  20:22
Toulon  21:14 +10
Carnoules  21:34 +9
Les Arcs-Draguignan  21:54 +8
Saint-Raphael-Valescure  22:12 +6
Cannes  22:44
Antibes  22:54
Aankomst Nice-Ville  23:10

Alweer was het een verschrikkelijk lange dag; ik ben alweer 20 uur onderweg geweest. Uiteraard ben ik meteen gaan slapen na aankomst op hotel, want ik was alweer doodop.


Dinsdag, 2 mei 2017

Vandaag is het de bedoeling om nog verder langs de Middellandse Zee te reizen tot in Genova, daarna binnendoor tot Venetië. Volledig uitgeslapen was ik niet, maar wel al een stuk fitter dan de morgen voordien.
De voorzijde van station Nice-Ville
De rode trein in het midden is de EC van Nice naar Milaan. Dat is dus exact waar ik heen wou, maar omdat deze door Thello geëxploiteerd wordt, is deze niet gratis voor InterRail-reizigers. Omdat ik geen zin had om €34 euro te betalen, ben ik maar met de regionale treinen tot in Milaan gereisd.

TER 86013 Cannes - Ventimiglia  Z55500
Nice-Ville  08:32
Nice-Riquier  08:37
Villefranche-sur-Mer  08:41
Beaulieu-sur-Mer  08:44
Monaco-Monte-Carlo  09:00
Cap-Martin-Roquebrun  09:05
Camoles  09:09
Menton  09:12
Menton-Garavan  09:16
Aankomst Ventimiglia  09:25

Ook in Menton was nogal wat politie te zien. De grensovergang tussen Menton en Ventimiglia is dan ook recent in de media geweest door het hoge aantal vluchtelingen dat hier de grens probeerde over te steken, maar dat was niet naar de zin van de Franse overheid, waardoor de vluchtelingen er opgehouden werden.
Op beide foto's de trein van Ventimiglia naar Genova. Ik zat in één van de oude dubbeldeksrijtuigen in het midden.

RV 11345 Ventimiglia - Genova Brignole  E.464 met regionale rijtuigen
Ventimiglia  09:57
Bordighera  10:07
San Remo  10:15
Taggia  10:20
Imperia Oneglia  10:29
Diano Marina  10:35
Alassio  10:50
Albenga  10:57
Loano  11:04
Pietra Ligure  11:08
Finale Ligure Marina  11:14
Spotorno-Noli  11:21
Savona  11:33
Genova Voltri  11:52
Genova Sestri Ponente  12:01
Genova Sampierdarena  12:11
Aankomst Genova Piazza Principe Sotterranea  12:17

In het centrale station van Genova heb ik dan vrij uitgebreid geluncht en daarna ben ik natuurlijk snel weer gaan spotten:
Een E.444R die een IC-trein naar Milaan trekt. Voor deze trein had ik moeten reserveren en dat vermijd ik liever.
Een regionale trein naar Turijn, opnieuw uitgerust met een E.464.

RV 2186 Genova Brignole - Milano Centrale  E.464 met regionale rijtuigen
Genova Piazza Principe Sotterranea  13:44
Ronco Scrivia  14:05
Arquata Scrivia  14:15
Tortona  14:32
Voghera  14:43
Pavia  15:01 +17
Milano Rogoredo  15:22 +22
Milano Lambrate  15:28 +21
Aankomst Milano Centrale  15:35 +21

De bedoeling was om in Milaan Rogoredo over te stappen op de trein richting Bolgona en zo verder naar Venetië te rijden, maar omdat de overstaptijd slechts 12 minuten bedroeg, is dat niet gelukt. De snelste optie om dan in Venetië te geraken, zonder gebruik te maken van de HST's, was via Verona. De vertraging was overigens te wijten aan werken aan het spoor, waardoor er dienst op enkel spoor was ingericht. Dit was blijkbaar wel een drukke spoorlijn, want we hebben moeten aanschuiven en dus ook blokrijden net voor de werfzone. Als alles goed gaat, kom ik via Verona slechts 22 minuten later aan in Venetië.
Natuurlijk had ik nu wel de kans om het centrale station van Milaan te zien en er wat foto's te maken:
De trein uit Genova waarbij ik meegereisd ben.
Een overzicht van de perrons in de centrale hal. De reden waarom ik deze foto erbij zet, is omdat het de enige foto is waar een trein van .Italo opstaat (en dan helaas nog maar enkel de snoet). Deze hogesnelheidstreinen zijn eigenlijk een concurrent van Trenitalia en bieden diensten aan op de belangrijkste assen van het land tussen de steden Turijn, Milaan, Venetië, Firenze, Rome, Napels...
3 types van de 4 Frecce's (dat is de naam van de hogesnelheidstreinen van Trenitalia) zijn te zien op deze foto. De twee buitenste zijn Frecciarossa's, de tweede van links is een Frecciabianca en de derde een Frecciarossa 1000. Enkel de Frecciargento staat er niet op.
De centrale hal helemaal op foto krijgen was onmogelijk, want er was ontzettend weinig ruimte in het station om foto's te maken. De trein op spoor 13 is mijn trein verder richting Verona zichtbaar. Zie foto hieronder.
De Coridia Meridian 425 richting Verona van het bedrijf Trenord. Dit bedrijf is actief rondom Milaan in de regio Lombardije. Trenord is een joint-venture tussen de Italiaanse staatsspoorwegen en Ferrovie Nord Milano (dit bedrijf is dan weer grotendeels eigendom van de regio Lombardije en de Italiaanse staatsspoorwegen zelf, dus valt het eigenlijk onder volledig bewind van de overheden in het land).

RE 2075 Milano Centrale - Verona Porta Nuova  Coradia Meridian 425
Milano Centrale  16:25
Milano Lambrate  16:33
Pioltello-Limito  16:40
Treviglio  16:55
Romano  17:04
Chiari 17:13
Rovato  17:19
Brescia  17:32
Desenzano Garda-Sirm  17:48
Peschiera del Garda  17:58
Aankomst Verona Porta Nuova  18:15

Welja, dit heb ik op foto gezet omdat ik het nogal koddig vond. De enige ruiten die niet beklad zijn met graffiti zijn de ruiten van de bestuurderspost, gelukkig maar.
Misschien is dit de goede foto om deze vraag te stellen: waarvan is die witte kleur op de rails en de spoorbedding afkomstig? Je ziet het ontzettend veel in Italië, kijk ook maar naar de foto hieronder. Ook in andere landen ben ik het tegengekomen tijdens deze reis.
De EuroCity van de Duitse en Oostenrijkse spoorwegen München - Innsbruck - Verona. Ik heb deze trein nu al vaak op foto gezet, in alle drie de landen waar hij doorrijdt, maar ik heb er nog nooit ingezeten. Dat moet er binnenkort toch ook eens van komen, lijkt mij. Soms rijdt deze trein trouwens nog verder naar Venetië of Bologna.

RV 2729 Verona Porta Nuova - Venezia S. Lucia  E.464 met nieuwe regionale dubbeldeksrijtuigen
Verona Porta Nuova  19:21
Verona Porta Vescovo  19:26
S. Bonifacio  19:38
Vicenza  20:02 +6
Padova  20:21 +11
Venezia Mestre  20:38 +10
Aankomst Venezia S. Lucia  20:48 +11

De rijtuigen van deze laatste trein zijn blijkbaar gebouwd door AnsaldoBreda. Op één of andere manier hebben deze rijtuigen mij een ietwat positiever beeld gegeven over het bedrijf AnsaldoBreda, waarmee ik uiteraard verwijs naar onder meer de Fyra.
De vertraging ontstond trouwens door het voorlaten van een vertraagde hogesnelheidstrein te Vicenza. Na aankomst ben ik meteen naar mijn hotel gegaan, want Venetië in het donker is lang niet zo mooi als overdag; je merkt soms amper dat je over waterwegen aan het wandelen bent. Wel ben ik onderweg nog even gestopt om de honger weg te werken met een pizza.


Woensdag, 3 mei 2017

Uiteraard staat er een bezoek aan de stad gepland, waarna de reis verder gaat naar Ljubljana.
Ponte di Rialto of Rialtobrug over het Canal Grande. Volgens mij is deze brug met zijn winkelkraampjes de bekendste van de stad.
Het uitzicht vanop de brug.
Piazza San Marco, ofwel het San Marcoplein. Ongetwijfeld het bekendste plein doordat het zo vaak overstroomt, maar ook door de bouwwerken rondom het plein.
Links de basiliek van San Marco, rechts haar klokkentoren (Campanile).
Hier vooraan op de foto staat een groepje Aziaten op het San Marcoplein. Ik kan u verzekeren dat ik nergens ooit zoveel Aziaten bij elkaar heb gezien als hier in Venetië; zij waren duidelijk talrijker aanwezig dan Europese toeristen en ik denk zelfs talrijker dan Europeanen in het algemeen.
De Torre dell'Orologio met in het midden de bekende klok.
Het Dogepaleis of Palazzo Ducale. In het begin de woning van de Doge van Venetië, later gerechtshof en stadhuis. Momenteel is het een kunstmuseum.
De wereldberoemde Brug der Zuchten, welke het Dogepaleis met de gevangenis verbindt.
Hier zien we gondels vol met toeristen. Elke gondel zichtbaar op deze foto was bezet door een hele groep (luidruchtige) Aziaten. Het begon er stilaan op te lijken dat ze de Europese toeristen verdreven hebben...
Campo Santo Stefano, een minder bekend pleintje in de stad. Het beeld in het midden is een monument ter nagedachtenis van Niccolò Tomasseo.
Nogmaals het Canal Grande, net voor het zuidelijke uiteinde ervan.
Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari. Eigenlijk ben ik hier niet voor deze basiliek langsgewandeld, maar voor het schoolgebouw helemaal rechts op de foto. De basiliek beviel me echter iets meer.
Mijn rondje door de stad zat er hierna op. Ik ben dan naar het station gewandeld - naar waar zou ik anders wel heengaan - om de reis verder te zetten richting Slovenië.

Regionale treinen die buiten de grote stationshal staan wegens plaatsgebrek in de centrale hal zelf. Op het spoor links ben ik de avond voordien trouwens aangekomen uit Verona.
Een Frecciarossa en een Frecciarossa 1000, nu wel aan de sporen die uitkomen op de centrale hal.
Helaas heb ik er niet aan gedacht de centrale hal zelf op foto te zetten, want zo lijkt het een beetje alsof het station nauwelijks faciliteiten heeft.
Twee foto's van op het perronuiteinde van het perron waar mijn trein zou vertrekken. Op de onderste foto zie je in de verte al het 'vasteland'.
De trein links is mijn trein, richting Trieste. Ik stap af in Gorizia en ga dan te voet naar de Sloveense grens. Dat de locomotieven in het regionale treinverkeer nogal eentonig zijn, bevestigt deze foto alweer.

RV 2450 Venezia S. Lucia - Trieste Centrale  E.464 met regionale rijtuigen
Venezia S. Lucia  12:04
Venezia Mestre  12:16
Mogliano Veneto  12:25
Treviso Centrale  12:36
Conegliano  12:54
Sacile  13:05
Pordenone  13:17
Casarsa  13:28
Codroipo  13:35
Udine  13:55
Cormons  14:10
Aankomst Gorizia Centrale  14:18

Het station van Gorizia. De trein naar Trieste is net vertrokken vanop spoor 1.
Gorizia is dus een stadje tegen de Sloveense grens. Aan de overkant van de grens ligt het dorpje Nova Gorica. Nova Gorica is een nieuw gebouwde deel van Gorizia nadat Gorizia overging van Joegoslavië naar Italië. In feite is het vandaag gewoon één grote stad gelegen in twee verschillende landen, maar wat me opviel: in het Italiaanse deel spreekt men enkel Italiaans en in het Sloveense deel enkel Sloveens. En ik vermoed ook dat niet veel Slovenen Italiaans konden en omgekeerd. Living apart together heet dat dan?
Als je via de InterRail-app de vertrektijden van het station van Nova Gorica of Gorizia opzocht, kreeg je steeds de vertrektijden van beide stations samen te zien. Dit wijst er dus op dat waarschijnlijk een groot aantal InterRail-reizigers langs hier reizen en van station wisselen. De wandeling tussen beide stations duurde 45 minuten en ging recht door het stadscentrum van Gorizia.
Deze foto is gemaakt vanop Italiaanse bodem. Het gebouw aan de overkant van de straat is het station van Nova Gorica, in Slovenië dus. De grens ligt ter hoogte van de bloembakken tussen de auto's. Er was vreemd genoeg ook geen mogelijkheid op dit plein om de grens over te steken met de auto, tenzij je over dat ronde ding in het midden reed. In het midden daarvan lag trouwens nog een bordje in de grond.

Dit bordje duidt dus nog maar eens de grens aan tussen beide landen.


Hier sluit ik het eerste deel van mijn reis af. Er volgen later nog twee delen. Eerst zal het verder gaan naar Ljubljana en Zagreb. Later nog via Hongarije, Slowakije en Tsjechië om in Polen te geraken. Meer dan dat wil ik nog niet bekendmaken.
Deel 2: http://treinenineuropa.blogspot.com/2018/08/29-april-tot-13-mei-2017-interrail-deel.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten