Op zoek naar meer reisverslagen zoals dit?

Op zoek naar meer reisverslagen? Onderaan in het blogarchief vind je veel meer reportages terug van gelijkaardige treinreizen!

maandag 24 juni 2019

29 april tot 13 mei 2017: InterRail (Deel III): Europa rond in tegenwijzerzin [CZ][PL][DE][NL][BE]

De beide voorgaande delen van de reis vind je hier terug: 
Deel I: http://treinenineuropa.blogspot.com/2017/11/29-april-tot-13-mei-2017-interrail-deel.html
Deel II: http://treinenineuropa.blogspot.com/2018/08/29-april-tot-13-mei-2017-interrail-deel.html


Maandag, 8 mei 2017

Ik kan zeggen dat ik me die dag weer heel wat fitter voelde en ook heel wat meer zin had in het bezoeken van de steden die op het programma stonden: Katowice en Krakau. Ik heb den ook de kans gehad om uit te slapen, aangezien ik de avond voordien heb besloten de EuroCity van 9u44 te nemen en niet met de stoptrein van 8u31. Nadeel: op de EuroCity moet je verplicht reserveren als je ermee de grens met Polen oversteekt, maar die 72 Tsjechische Kronen had ik er wel voor over (= €3). En nog een kleine bijzonderheid: de EuroCity stopt zelfs twee keer meer tussen Bohumin en Katowice dan de stoptrein, namelijk in Wodzislaw Slaski en Mikolow.
EC 113, in het vernieuwde gedeelte van het station Ostrava hl.n. En ook al is dit een belangrijke treinverbinding die hier halt houdt in één van de belangrijkste stations op zijn reisweg: ik was de enige opstappende reiziger!

EC 113 Praha hl.n. - Warszawa Wschodnia  PKP serie EP09 met ČD IC-rijtuigen
Ostrava hl.n.  09:44
Bohumin  10:07
Chalupki  10:16
Wodzislaw Slaski  10:34
Rybnik  10:50
Mikolow  11:17
Aankomst Katowice  11:32

In Bohumin werd de locomotief afgekoppeld en weer vastgemaakt aan het andere uiteinde van de trein om van rijrichting te kunnen veranderen. De snelheid op de Poolse sporen lag op vele plaatsen bijzonder laag, nog lager dan in Slowakije, waardoor de reis naar Katowice, wat eigenlijk niet zó ver ligt, toch bijna twee uur duurt.
Dezelfde EC113 in Katowice, maar nu staat de locomotief wel aan het andere uiteinde ten opzichte van de vorige foto.
Een Stadler Flirt van Koleje Śląskie, één van de regionale vervoersmaatschappijen in Polen.
Een PESA Dart (ED161) als IC van de PKP. Deze is nog maar net begonnen aan zijn rit in Bielsko-Biała en zal nog naar Białystok rijden, via Warschau.

Dit is een regionale trein, ook van Koleje Śląskie. Ik heb de binnenkant ook even geïnspecteerd en die zag er echt niet veel beter uit dan de buitenkant. Zo'n verroest blik heb ik zelfs in België nog niet gezien.
De EIC van Warschau naar Boedapest (via Bohumin, Ostrava, Breclav en Bratislava). Deze verbinding rijdt slechts één keer per dag. De locomotief is een ES64U4 (de vierspanningsvariant), aangezien er in Polen op 3 kV DC gereden wordt. De trein bestond enkel uit MÁV-rijtuigen. 
Het station zelf was best groot en nog wel indrukwekkend. Nog nieuw en goed onderhouden. Ook de tunnel onder de sporen en de grote hoofdhal zagen er enorm aantrekkelijk uit, zoals de meeste grote Poolse stations wel tegenwoordig. Helaas heb ik daar geen foto's van, ook niet van andere Poolse stations. Een wandeling door de stad zat er nog wel in, maar niet te lang, want ik had slechts 4 uur en daarvan had ik heel wat tijd doorgebracht op het station...
Eén van de grote, chiquere lanen van de stad. In Katowice rijdt er trams zoals zichtbaar op de foto. Maar deze trams zijn niet gewoon stedelijke trams, maar regionale sneltrams, zoals de meeste ze kennen uit de regio rond Karlsruhe in Duitsland. Alleen daarvoor al zou ik nog wel eens terugkomen naar Silezië.
Het Rynek, wat zoiets is als de Grote Markt van de stad. De foto's geven een slechte weergave van hoe de sfeer er daar werkelijk is vind ik. Dat komt waarschijnlijk omdat de markt die er aan de gang was 'in de weg' stond. Het is werkelijk een bombastisch plein waarlangs talrijke grote, opvallende gebouwen staan en het was er ook echt druk.
Dit is de grootste kerk van de stad, al vind ik die nu weer niet zo speciaal. Van Katowice onthoud ik dus vooral de ontzettend brede lanen met de grootse gebouwen, een beetje zoals ik het ken van in Oost-Berlijn waar je ook die communistische toets terugvindt.

De reis gaat nu verder naar die andere grote bekende stad in de regio: Krakau. Toch rijden er maar heel weinig rechtstreekse treinen tussen deze beide steden (ongeveer 1 per uur).

R 43306/43307 Rybnik - Kraków Główny  EN63
Katowice  15:30
Katowice Zawodzie  15:34
Katowice Szopien.Pl.  15:37
Myslowice  15:45
Jaworzno Szczakowa  15:58
Jaworzno Ciezkowice  16:07
Balin  16:14
Trzebinia  16:22
Dulowa  16:30
Wola Filipowska  16:36
Kreszowice  16:43
Zabierzow  17:10
Kraków Business Park  17:16
Kraków Mydlniki Wap.  17:20
Kraków Mydlniki  17:28
Kraków Lobzow  17:34
Aankomst Kraków Glówny  17:40

Heel wat te vertellen over deze rit! Om te beginnen werd het me heel snel duidelijk waarom er niet meer treinen rijden tussen beide steden: men was grootse werken aan het uitvoeren aan de spoorlijn, waardoor over bijna het hele traject maar één spoor ter beschikking was. De snelheid lag hier dan ook historisch laag: zelden boven de 60 km/h. Zoals je kan zien hebben we enkel binnen Krakau een half uur geslenterd naar het hoofdstation, voor een afstand van om en bij de acht kilometer.
Daarnaast viel over het personeel ook wel iets te zeggen, in negatieve zin helaas. U kent het ongetwijfeld: die respectloze reizigers die lawaai maken op de trein alsof ze op een privéfeestje zijn met een muziekje, 10 zitplaatsen innemen terwijl ze maar met z'n drieën zijn en het toch best druk is op de trein, enzoverder. Wel, zo gedroeg het personeel zich dus. En de ticketcontrole gebeurde dan ook verre van grondig, althans bij mij: toen ik mijn InterRail Pass toonde, maakte die man meteen een wegwerpgebaar naar me en liep door. Waarschijnlijk omdat hij enkel Pools verstond en het dus voor onmogelijk achtte om even te controleren of mijn Pass geldig was. Tja...
Het motorstel, een EN63 (ook 'Impuls' genoemd) is trouwens gebouwd door Newag, een Poolse treinbouwer waar ik nog nooit van gehoord had. Het ontwerp hiervan zou blijkbaar afkomstig zijn van het model 'Elf' (EN96) van de bekendere treinenbouwer Pesa, wat ook een Pools bedrijf is. Hier een foto van de Impuls waar ik op zat:
Deze laatste foto is één van de hogesnelheidstreinen van de PKP: de ED250, ook wel de New Pendolino genoemd. En jawel, dat is dus de nieuwere versie van die waar ik opzat eerder deze reis. Ook in Italië, Zwitserland en Spanje kan je deze terugvinden. De 250 in ED250 staat dan ook voor de maximale snelheid, in km/h uiteraard. Deze treinen doen voornamelijk dienst als EIP (Express InterCity Premium). Morgen ga ik niet deze nemen richting Warschau, maar wel een EIC (Express InterCity), welke nog steeds luxueuze normen kent, maar lagere snelheden. Reden: EIC's zijn gratis voor InterRail-reizigers, EIP's niet. Wel dienen beide treinen vooraf gereserveerd te worden, wat ik ter plaatse in het station dan ook gedaan heb.
Ik ben die avond nog wel even de stad gaan ontdekken, maar dat heb ik gedaan toen het al donker was, dus geen beeldmateriaal. Het wordt hier dan ook steeds een uur vroeger donker dan in België door de oostelijkere ligging, terwijl Polen wel gewoon in dezelfde tijdszone ligt als België.


Dinsdag, 9 mei 2017

Omdat ik het historisch centrum nog helemaal rond wou gaan om, was echt uitslapen alweer geen optie. Nog voor de grote massa stond ik al in het centrum foto's te maken:
De Barbakan, één van de stadspoorten die vroeger het huidige historische stadscentrum beschermde.
Het Slowacki-theater, één van de best onderhouden gebouwen in het historische stadscentrum.
De lakenhallen op het grote oude stadsplein (Rynek Glówny). Hier onderin bevinden zich een hoop kraampjes, wat vroeger aanzien werd als een "shopping center" zoals we dat vandaag kennen. Er worden momenteel vooral kledij en souvenirs verkocht.
Hier zijn die kraampjes goed zichtbaar, de meeste echter gesloten.
De Kerk van de Heilig Maagd Maria, één van de opvallendste kerken die ik in m'n leven al ben tegengekomen: 2 verschillende torens. Een verhaal hierachter vond ik op Wikipedia: "Volgens een legende zouden de torens door twee elkaar beconcurrerende broers gebouwd zijn. Terwijl de ene broer de toren voltooide en de andere broer nog met de bouw bezig was, stak de ene broer de andere dood uit angst dat zijn toren in hoogte zou worden overtroffen door de nog in aanbouw zijnde toren. Het mes waarmee de moord werd gepleegd is tegenwoordig nog in de lakenhal te zien." De juistheid hiervan kan ik moeilijk controleren (geen verdere bronvermelding).
Dit is een gekende straat met herenhuizen, gebouwd in Renaissancestijl. Paus Johannes Paulus II zou ter hoogte van de flauwe bocht op de foto nog een decennium lang gewoon hebben.
Het Wawelpaleis (onderste foto) en de Wawelkathedraal (bovenste foto) liggen net buiten het beschermde stadscentrum en vormen een complex op zichzelf, gebouwd op een hoger niveau dan de rest van de stad. Poolse koningen werden hier in het verleden gekroond en woonden dan in het paleis. Ik heb hier weinig goede foto's van, omdat het zo overweldigend is en het gewoon heel moeilijk op foto te krijgen was van binnenuit. Het bezoek zeker en vast waard!
Wat in de foto's absoluut mist, is de sfeer. Door de vroegte was er nog maar weinig beweging in de stad en lijkt het met deze foto's alsof ik bijna alleen in de stad rondliep. Dat was niet zo, maar het zou hoe dan ook nog sfeervoller geweest zijn moest er meer volk rondgelopen hebben. Het historisch stadscentrum valt een beetje te vergelijken met de cité de Carcassonne, maar dan wel een aantal eeuwen moderner en ruimer ingericht dan dat.

Rond de middag was het dan al tijd voor de volgende bestemming: de hoofdstad van het land. Daar geraakten we rechtstreeks en non-stop met de EIC (en niet met de EIP, zoals eerder uitgelegd). De trein bestond volledig uit coupérijtuigen van de eerste klasse. Zowel passagiers die betaalden voor 1e als 2e klasse kregen dus hetzelfde comfort.
De trein kort voor vertrek in Krakau.
EIC 3120 Kraków Glówny - Warszawa Wschodnia  PKP serie EP09 met PKP EIC-rijtuigen (enkel 1e klasse)
Kraków Glówny  14:37
Warszawa Zachodnia  17:01
Warszawa Centralna  17:10
Aankomst Warszawa Wschodnia  17:16

Mijn coupé zat goed vol en ik zat helaas niet aan het raam. Vandaar heb ik de hele reis gelezen in een nummer van DREHSCHEIBE. We kregen net zoals op de Pendolino van Kosice naar Praag gratis water uitgedeeld. Hoewel ik om zo snel mogelijk naar mijn hotel te gaan beter in de stations Zachodnia of Centralna was uitgestapt, ben ik toch tot de eindhalte blijven zitten om dan een rustig een foto te nemen.
De rit naar het hotel was nog een heel stuk met de tram. Na een powernap van ongeveer 1u30 ben ik weer even de stad ingetrokken om te eten en een eerste sfeer op te snuiven. En natuurlijk kon ik het niet laten om even gaan te spotten in het centraal station. Rond 22u fotografeerde ik er nog deze trein:
Vanwaar deze Eurosprinter 64U4 van de PKP met zijn rijtuigen komt, kan ik me helaas niet meer herinneren en helaas ook niet kunnen terugvinden op vagonweb.cz.


Woensdag, 10 mei 2017

Een dagje door de Poolse hoofdstad vooraleer ik weer richting huis zou keren. Natuurlijk ga ik niet doodleuk via de kortste weg naar huis, later meer daarover.

Het Chopinmonument in het prachtige Lazienkipark. Chopin is één van de grootste nationale helden in Polen.
Het Lazienkipaleis in het gelijknamige park.
Het 'Palac Kultury i Nauki', ofwel het cultuur- en wetenschapspaleis. Het hoogste gebouw uit de stad, nog een geschenk van Stalin om het communisme van die tijd wat uitstraling te geven. Je kan blijkbaar tot de top, maar dat wist ik niet op het ogenblik dat ik hier beneden stond.
Links de Karmelietenkerk, daarachter het presidentieel paleis, waar op dat moment veel beweging was en er een zekere spanning hing met veel agenten op de been. Daarom ben ik hier niet lang gebleven en snel doorgewandeld. Deze straat heet Krakowskie Przedmieście en is één van de bekendste straten van de stad omwille van de vele paleizen. Welnu, deze straat doet me denken aan Wenen, want daar ziet bijna elke straat in het centrum er zo uit.
Het presidentieel paleis nog maar eens. Ik had het gevoel alsof de president hier elk moment binnen of buiten zou gaan rijden.

Het graf van de onbekende soldaat, zoals je het in wel meerdere grote steden één hebt. Een wissel van de wacht heb ik helaas niet mee kunnen maken. Het ligt in de Saxontuin, het oudste openbare park van de stad.
Nog een foto van de Saxontuin, "verstoord" door een vliegend wezen.
Stare miasto, de oudste buurt van de stad. Dit was lang geleden het grote centrum. Deze plek is ontstaan in de 13e eeuw. In het midden van het plein staat de Sigismundzuil, ter herdenking van Koning Sigismund III Waza. Hij maakte Warschau de Poolse hoofdstad. Het Koninklijk paleis staat trouwens rechts op de foto. In de verte zie je nog de Sint-Johanneskathedraal, die ik langs buiten niet veel beter op foto kreeg dan dit.
Een ander plein in het oude centrum
De stadsomwalling rond het stare miasto. De ronde toren rechts is het oudste bastion van de hele muur en wordt de Barbacane genoemd. Het is trouwens een kerk.
De kleine opstandeling, een herdenking aan de kinderen die tijdens de opstand van Warschau in WO II mee moesten vechten. Op zich doet me dit denken aan ons Manneke Pis: een heel bekend beeldje, maar hier zit toch wel echt een emotionele betekenis achter.
Nog een monument in verband met de opstand van Warschau, waarbij men de Nazi's probeerde te verjagen uit de stad. Het verzet hield 63 dagen stand en werd verbroken nadat Hitler versterking stuurde. Er vielen ontzettend veel doden; zo'n 175.000. Niet lang na mijn bezoek heeft Donald Trump de wereld toegesproken vanop dit plein.
Helaas ben ik vergeten foto's te nemen van het openbaar vervoer in de stad. De metro is er heel modern, maar nog lang niet volledig uitgebouwd. Vooral de trams zijn er erg belangrijk in het OV-netwerk van de stad, samen met de voorstadstreinen (Szybka Kolej Miejska w Warszawie).
Natuurlijk heb ik mij nog een hele avond bezig gehouden in de stad, maar de eerstvolgende foto die ik heb genomen, is helaas pas in Berlijn...Donderdag, 11 mei 2017

Weer uiterst vroeg stond ik gereed om de trein naar Berlijn te nemen. Reisdoel van vandaag: Rostock. Daar zal ik een laatste keer overnachten voor weer echt naar huis te gaan.

EIC/EC 46 Warszawa Wschodnia - Berlin Hbf  PKP EU 44 Husarz (EuroSprinter 64U4) met PKP EIC-rijtuigen
Warszawa Centralna  05:50
Warszawa Zachodnia  05:56
Kutno  06:57
Konin  07:33
Poznan Glowny  08:28
Zbaszynek  09:09
Swiebodzin  09:23
Rzepin  09:51
Frankfurt(Oder)  10:15
Aankomst Berlin Ostbahnhof  11:18

De EurCity uit Warschau in het Berlijnse Ostbahnhof

Tussen Rzepin en Frankfurt(Oder) stopt de trein kort, net na de grens, om spanning te wisselen. Ik heb het gevoel dat hier kostbare tijd verloren gaat en dat op de meeste plaatsen bij ons toch vlotter gaat, waar er vaak niet gestopt hoeft te worden.
Ook tussen Frankfurt en Berlijn gaat het niet echt snel, door geplande werken tussen Erkner en Berlin-Ostkreuz. Op vele secties was er dienst op enkel spoor ingericht met veel wachten tot gevolg. Toch komen we stipt aan in Berlijn, omdat de aangepaste dienstregeling dan ook een uur rekent tussen Frankfurt en Berlijn.
Normaal zou ik Berlin Hbf overstappen op de trein naar Rostock, maar door werken in Karow (het bekende Karower Kreuz voor de kenners) werd de RE3 met traject Wünsdorf-Waldstadt - Berlin Hbf - Oranienburg - Rostock gesplitst in een Wünsdorf-Waldstadt - Berlin-Gesundbrunnen en een Oranienburg - Rostock. Van Berlijn naar Rostock kon je enkel met de S1 vanuit Berlin-Friedrichstraße tot Oranienburg en daar dan overstappen richting Rostock. Dus dan hebben we ons daar maar aan aangepast:

S7 Ahrensfelde - Potsdam Hbf
van Ostbahnhof
via Jannowitzbrücke, Alexanderplatz
tot Friedrichstraße

Een S25 in de kelder van station Berlin-Friedrichstraße kort voor het vertrek mijn S1 op het spoor hier recht hiertegenover.

S1 Wannsee - Oranienburg
van Friedrichstraße
via Gesundbrunnen, Bornholmer Straße, Wittenau, Birkenwerder
naar Oranienburg

De RegionalExpress Oranienburg - Rostock op station Oranienburg.

RE 4358 Oranienburg - Rostock Hbf  BR112 met DoSto-rijtuigen
Oranienburg  13:09
Gransee  13:30
Dannenwalde(Gransee)  13:36
Fürstenberg(Havel)  13:45
Neustrelitz Hbf  14:05
Kratzeburg  14:14
Waren(Müritz)  14:30
Langhagen  14:43
Güstrow  15:01
Aankomst Rostock Hbf  15:23

De Baureihe 112 dewelke onze trein voortgetrokken heeft.
Links een Baureihe 442 van de S-Bahn Rostock. Rechts een Baureihe 101 als IC 2376 ARKONA Karlsruhe - Stralsund via Heidelberg, Frankfurt(Main), Kassel, Hannover, Hamburg en Rostock. Deze trein was reeds 8,5 uur onderweg in het grote Duitsland en nog 1 uur verwijderd van zijn eindstation.
Aansluitend een rondje door de stad, de laatste die ik bezoek deze reis. Het weer zat goed mee, ik schat zo'n 22 graden.
De zoveelste kerk, de Nikolaikirche.
De oude stadsomwalling, bewaard over een tamelijk groot stuk rond de stad, waarlangs een wandelpad gelegd is.
De laatste kerk van deze reis: de Petrikirche.
Het stadhuis. Ik vond het toch wel opmerkelijk dat er zich een horecazaak in heeft gevestigd.
Het Universitätsplatz, een groene spot in de langste winkelstraat van de stad, de Kröpeliner Straße, die dwars door het historische centrum loopt.
Toen de avond viel, heb ik nog even de S-Bahn naar Warnemünde genomen, de deelgemeente van Rostock aan de kust. Dit station wordt dan ook enkel bediend door treinen van de S-Bahn Rostock. Alle drie de S-Bahnlijnen (S1, S2 en S3) van het netwerk vertrekken uit dit station. Daarnaast zijn er nog enkele IC-treinen per dag naar Berlijn en verder naar Leipzig en/of München. Sinds de opening van de hogesnelheidslijn Erfurt - Ebensfeld (VDE 8.1) in december 2018 zijn trouwens sommige van deze treinen vervangen door ICE's, hogesnelheidstreinen dus.
Vroeger was er duidelijk een aansluiting met de haven, die hier eigenlijk net achter mij ligt.
Veel viel er hier volgens mij niet te bezichtigen, ik heb er ook niet echt veel rondgewandeld. Het zag er vooral uit alsof het gericht was op zomerse toeristen, dewelke hier in de zomer dan ook massaal terug te vinden zijn.
De Scandlines-ferry uit Gedser, Denemarken naar Rostock. Een belangrijke as voor het Europese verkeer blijkbaar, want deze weg over het water krijgt de titel E55.
Warnemünde bekeken vanop de pier. Links de haven met daarachter het station.
Bij de laatste vakantieavond hoort natuurlijk een mooie sunset, in dit geval duikt de zon in de Oostzee.
En dan rest er ons enkel nog de terugreis naar huis na een laatste overnachting. Natuurlijk is het maar saai om recht op recht naar huis te gaan. Daarom vond ik een ommetje via Amsterdam geen slecht idee.


Vrijdag, 12 mei 2017

Amsterdam is relatief eenvoudig te bereiken vanuit Rostock Hbf: slechts 1 overstap in Osnabrück.
De IC uit Greifswald maakt hier kop om zijn reis verder te zetten richting Stuttgart. Dit wordt de nieuwe voorkant van de trein.
IC 2217 Greifswald - Stuttgart Hbf  BR101 met DB IC-rijtuigen
Rostock Hbf  08:25
Bützow  08:46
Schwerin Hbf  09:22 +5
Aankomst Hamburg Hbf  10:15 +6
Vertrek Hamburg Hbf  10:46
Bremen Hbf  11:44 +5
Aankomst Osnabrück Hbf  12:43

Een half uur pauze in Hamburg dus. Toch ben ik gewoon blijven zitten in de trein. Vier uur later stapte ik dan uit in het station van Osnabrück. Een speciaal station: het heeft twee verdiepingen. Hier kruisen twee grote lijnen elkaar dan ook: simpel uitgedrukt gaat het om de spoorlijn Hamburg - Ruhr-gebied (boven) en de spoorlijn Berlijn/Hannover - Nederland (onder). Helaas niet veel foto's van het station zelf.
Een regionale trein van de NordWestBahn naar Wilhelmshaven in het onderste gedeelte van het station. De bovenverdieping is hiet niet zichtbaar, omdat deze net achter mij ligt.

Een Baureihe 120 met BahnTouristikExpress-rijtuigen. Wat voor trein zou dit kunnen zijn? Misschien een mooie quizvraag voor echte treinkenners die de actualiteit van de Duitse spoorwegen volgen. Het is namelijk de HKX van de BTE, de Hamburg-Köln-Express, toen er nog geen samenwerking was met Flixmobility, vooral gekend van de Flixbussen. Voor een korte periode werd deze trein dus getrokken door een locomotief van de grote concurrent op deze verbinding, de Deutsche Bahn natuurlijk. Deze foto's zijn trouwens genomen op de bovenverdieping. Helaas is de benedenverdieping van hier niet zichtbaar.
Van de trein naar Amsterdam heb ik hier geen foto's kunnen maken, want ik was er maar net op tijd, omdat deze HKX met vertraging reed.

IC 146 Berlin Ostbahnhof - Amsterdam Centraal  BR101 tot Bad Bentheim en NS-serie 1700 vanaf Bad Bentheim met DB IC-rijtuigen
Osnabrück Hbf  13:53
Rheine  14:21
Aankomst Bad Bentheim  14:34
Vertrek Bad Bentheim  14:44
Hengelo  15:03
Almelo  15:16
Deventer  15:48
Apeldoorn  16:00
Amersfoort  16:26
Hilversum  16:39
Aankomst Amsterdam Centraal  17:00

In Bad Bentheim werd dus de locomotief vervangen, want de Duitse Baureihe 101 mag Nederland niet in; deze kan namelijk niet onder de Nederlandse gelijkspanning rijden. De Nederlandse locomotief die het hier overneemt kan uiteraard onder de Duitse en Nederlandse stroomsystemen rijden.

Onze trein bij aankomst op z'n eindstation, Amsterdam Centraal.
Nu had ik ofwel de mogelijkheid om 52 minuten te wachten op de rechtstreekse "BeNeLux" naar Brussel, ofwel nam ik de "Intercity Direct" naar Rotterdam om daar nog de vorige trein naar Brussel te kunnen halen om dan ook een uur eerder in Brussel aan te komen. De IC Direct trein maakt namelijk gebruik van de hogesnelheidslijn tussen Schiphol en Rotterdam. Ik koos uiteindelijk voor de eerste optie om hier nog wat rond te hangen.
Opmerking: sinds 9 april 2018 rijdt ook de BeNeLux via de HSL en is deze geïntegreerd in het IC Direct netwerk. Op diezelfde 9 april zat ik dan ook op deze trein naar Brussel. Een andere keer meer hierover.
De BeNeLux uit Brussel. Deze trein rijdt niet meteen terug naar Brussel, maar gaat nog kort naar het opstelterrein Watergraafsmeer. Links hiervan nog een Sprinter, rechts een IC Direct naar Rotterdam.
Hoewel de trein naar Brussel op tijd aan het perron stond, heeft het toch een hele tijd geduurd voor we de rit effectief konden aanvatten. De batterij van het achterste rijtuig, waar ik zat overigens, deed het niet. Dat betekende geen verlichting, geen airco, ... Uiteindelijk vonden de Belgische treinbegeleiders het geen ramp en zijn we maar vertrokken. Zouden de Nederlandse collega's het op dezelfde manier aangepakt hebben? Of zouden ze geweigerd hebben te vertrekken in Amsterdam zonder stroom in ons rijtuig?
Omdat we niet vertrokken waren op het voorziene vertrekuur, moest de treinbestuurder opnieuw zijn rijpad aanvragen bij ProRail. Helaas duurde dat even en moesten we nog een andere IC Direct voorlaten. Resultaat: we zijn vertrokken met 18 minuten vertraging.
Kort na Schiphol probeerden de treinbegeleiders de stroom nog eens aan te schakelen in ons rijtuig. Het rijden van de tot dusver afgelegde afstand heeft de batterij voldoende kunnen opladen waardoor we weer stroom hadden.

IC 9260 Amsterdam Centraal - Brussel-Zuid  HLE 28 met NS ICRm-rijtuigen
Amsterdam Centraal  17:52 +18
Schiphol Airport  18:08 +18
Den Haag HS  18:40 +15
Rotterdam Centraal  19:09 +9
Dordrecht  19:23 +10
Roosendaal  19:48 +12
Antwerpen-Centraal  20:17 +9
Antwerpen-Berchem  20:23 +8
Mechelen  20:38 +6
Brussels Airport-Zaventem  20:52
Aankomst Brussel-Noord  21:05

En toch kwamen we nagenoeg stipt aan in Brussel-Noord, en dat terwijl we van Den Haag tot Dordrecht ook nog achter een tragere IC-trein hebben gesukkeld, dewelke ook stopte in Delft, Schiedam en Rotterdam Blaak.
Ik denk dat ik hier mag zeggen dat mijn vakantie afgesloten is, want nu volgt enkel nog die 'gewone' trein naar Landen.

IC 1519 Knokke/Blankenberge - Genk  HLE 19 met M6-rijtuigen, 2 gekoppelde stammen
Brussel-Noord  21:22
Leuven  21:43
Tienen  21:56
Aankomst Landen  22:05

Het einde van een reis die me heel lang bij zal blijven, als mijne eerste InterRail-avontuur. Al moet ik zeggen dat ik het citytrippen op het einde wel echt vermoeiend begon te vinden; het treinreizen uiteraard niet. 😄


De volgende reis die ik ga berichten is een korte reis door Groot-Brittanië, gemaakt in juni 2017, net na mijn laatste examen van mijn bacheloropleiding. Reden genoeg dus om mezelf eens te trakteren op een treinreis.
En misschien toch al even vermelden dat ik, in tegenstelling tot wat ik helemaal in het begin van het eerste deel van dit verslag schreef, al een nieuwe InterRail-tour gemaakt heb, waar uiteraard nog over bericht zal worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten