Maandag, 7 augustus 2017
De heenreis naar Aken was ditmaal zonder hogesnelheidstrein om de kost te drukken. Ook nu had ik pas kort voor vertrek mijn reis vastgelegd en waren losse tickets duurder dan te reizen met het Sommer-Ticket van de Duitse spoorwegen. Dit houdt in: 4 verschillende reizen tussen 2 Duitse stations naar keuze voor slechts 96 euro (dus 24 euro per rit), enkel bruikbaar voor jongeren onder de 26 jaar. Voorlopig val ik daar nog onder. Sinds vorig jaar mogen ook 65+'ers er gebruik van maken. Dit ticket is enkel te verkrijgen in de zomervakantie en is een soort invulpas zoals we de Go Pass 10 of Rail Pass in België hebben.
Voor het traject tot Aken kocht ik dan een gewone Go Pass 1 naar Aken aan NMBS-tarief, wat ook spotgoedkoop is: €7,90. Omdat je met de Go Pass niet met de ICE mag reizen, ben ik met de 'conventionele' trein tot Aken gereisd.
Voor het traject tot Aken kocht ik dan een gewone Go Pass 1 naar Aken aan NMBS-tarief, wat ook spotgoedkoop is: €7,90. Omdat je met de Go Pass niet met de ICE mag reizen, ben ik met de 'conventionele' trein tot Aken gereisd.
IC 3629 Landen - De Panne AM96
Landen 05:39
Neerwinden 05:43
Ezemaal 05:47
Tienen 05:53
Vertrijk 05:59
Aankomst Leuven 06:07
De P-treinen van Landen naar Luik rijden niet in de vakantieperiodes en de IC-trein naar Luik komt pas aan in Luik net na het vertrek van de IC-trein naar Welkenraedt en Eupen, waardoor het sneller was om via Leuven en zo via de hogesnelheidslijn tot Luik te sporen naar Aken. Deze geweldige omweg is dan ook toegestaan volgens de NMBS-vervoerswaarden, omdat het sneller is. Geen enkele treinbegeleider heeft me ooit aangesproken als ik deze omweg maakte in het verleden.
Om zeker genoeg overstaptijd in Leuven te hebben, was ik niet met de IC-trein naar Knokke/Blankenberge gereisd, want naar mijn ervaring heeft die nogal vaak vertraging en een kleine vertraging zou al roet in het eten kunnen gegooid hebben. De trein naar De Panne reed een kwartiertje eerder en is over het algemeen stipter, want dat treinstel begon zijn dienst dan pas in Landen. Alleen staat daar tegenover: nog wat vroeger opstaan.
IC 504 Oostende - Eupen HLE 18 met I10 & I11
Leuven 06:26
Luik-Guillemins 07:04
Verviers-Central 07:23
Aankomst Welkenraedt 07:35
L 5006 Spa-Geronstère - Aachen Hbf AM Klassiek
Welkenraedt 07:42
Hergenrath 07:48
Aankomst Aachen Hbf 07:56
In Aken had ik dan nog snel mijn Sommer-Ticket aan de automaat gekocht, want dat was goedkoper dan het op te laten sturen naar mijn thuisadres. Tegenwoordig kan je dat volgens mij wel al online kopen en meteen afdrukken, waarbij er een QR-code op je ticket staat.
Met het Sommer-Ticket heb je volledig de keuze welke trein je neemt, ook alle hogesnelheidstreinen mag je nemen (behalve die van de privéoperatoren zoals Thalys, maar die zijn er amper in Duitsland). Om het niet te ingewikkeld te maken, koos ik vanaf hier simpelweg voor de snelste optie naar Klanxbüll, mijn eindbestemming voor vandaag. Toch schreef ik Westerland(Sylt) als eindbestemming op mijn Sommer-Ticket. Te beginnen met de Regional-Express tot Keulen:
RE 10907 Aachen Hbf - Siegen BR 111 met DoSto-rijtuigen
Aachen Hbf 08:18
Aachen-Rothe Erde 08:22
Stolberg(Rheinl)Hbf 08:26
Eschweiler Hbf 08:31
Langerwehe 08:37
Düren 08:45
Horrem 08:56
Köln-Ehrenfeld 09:05
Aankomst Köln Hbf 09:12
Vervolgens zo snel mogelijk naar Hamburg, waar de trein naar Klanxbüll vertrok. Er rijdt gewoonlijk elk uur een rechtstreekse trein van Keulen naar Hamburg, maar deze was net vertrokken bij aankomst in Köln Hbf. Wat bijna even snel was, is met de ICE naar Hannover en daar dan wisselen op een andere ICE naar Hamburg. Die eerste ICE stond al aan het perron, dus was ik meteen ingestapt om mezelf van een niet-gereserveerde zitplaats te verzekeren.
ICE 847 Köln Hbf - Berlin Ostbahnhof ICE 2
Köln Hbf 09:22 +6
Düsseldorf Hbf 09:45 +9
Düsseldorf Flughafen 09:53 +10
Duisburg Hbf 10:04 +10
Essen Hbf 10:17 +10
Bochum Hbf 10:29 +8
Dortmund Hbf 10:41 +11
Hamm(Westf) 11:02 +7
Bielefeld Hbf 11:38 +5
Aankomst Hannover Hbf 12:28
Het vertrek in Keulen werd kort uitgesteld om een aansluiting uit Bonn te verzekeren, zodat deze reizigers niet een uur later in Hannover of Berlijn zouden aankomen. De aansluiting in Hannover was al nipt, komen daar nog eens twee minuten vertraging bij én daarenboven kondigt men de 'umgekehrte Wagenreihung' pas aan terwijl de trein naar Hamburg het station al aan het binnenrijden was. Omdat ik helemaal vooraan stond (omdat het daar gewoonlijk rustiger is), moest ik nog een sprintje trekken, omdat in het gedeelte waar ik stond een hele resem eerste klasrijtuigen zouden komen te staan... Je kan je dus voorstellen dat ik buiten adem was toen ik aan het juiste rijtuig was. Gelukkig heb ik een lege coupé gevonden waar ik zonder vreemde blikken in mijn richting kon uitblazen. Dat betekent wel dat er opnieuw geen tijd was voor foto's.
ICE 882 München Hbf - Hamburg-Altona ICE 1
Hannover Hbf 12:36
Aankomst Hamburg-Harburg 13:42
Aankomst Hamburg Hbf 13:54
Aankomst Hamburg Dammtor 14:00
Aankomst Hamburg-Altona 14:09
De trein reed dus non-stop tot Hamburg, waar de trein dan meermaals stopte. De regionale treinen naar Klanxbüll en Sylt bedienen In Hamburg enkel het station Altona (en dus niet het centrale station Hamburg Hbf), dus ben ik tot dit station op de trein blijven zitten, wat tevens de eindhalte was. Hier had ik dan eindelijk tijd voor foto's:
RE 11020 Hamburg-Altona - Westerland(Sylt) BR 245 met n-Wagen
Hamburg-Altona 14:40
Elmshorn 15:01
Itzehoe 15:24
Heide(Holst) 16:02
Lunden 16:13
Friedrichstadt 16:19
Husum 16:30 +15
Bredstedt 16:42 +15
Langenhorn(Schlesw) 16:48 +14
Niebüll 17:01 +15
Aankomst Klanxbüll 17:11 +15
Net na het station van Husum bevindt zich blijkbaar een beweegbare brug, dewelke op het moment dat de trein daar arriveerde vrije doorgang verleende aan het verkeer op het water. Hierdoor hadden zowel wij als de tegenliggende trein die ons in het station van Husum diende te kruisen een kwartier vertraging opgelopen.
De reden waarom ik in Klanxbüll, de laatste stop vóór het eiland Sylt, van de trein ben gestapt en niet op Sylt zelf, is wederom eenvoudig te verklaren: een hotel op het vaste land is véél goedkoper dan een hotel op het toeristische eiland.
Bovendien heb ik hier in Noord-Friesland een mooie wandeling van ettelijke uren gemaakt door de Duitse gemeentes Klanxbüll, Neukirchen, Aventoft en het Deense dorpje Rudbøl, dat net over de grens ligt. Eerst naar mijn hotel in Neukirchen, wat een uurtje wandelen was. Na een drie kwartier durende pauze ging het verder in noordelijke richting, tot de grens en daar voorbij. De weergoden hebben me verwend: een 25 graden en niets dan zon.
Alles samen bleek het om een wandeling van 16 kilometer te gaan volgens mijn Google Maps-geschiedenis. Om tien uur 's avonds was ik terug aan het hotel, met zwaar vermoeide benen.
![]() |
De trein uit München die ik zojuist verlaten had. Er rijden heel wat directe treinen tussen München en Hamburg. Deze reed via Nürnberg, Würzburg, Kassel, Göttingen en Hannover. Een andere optie is via Nürnberg, Halle/Leipzig en Berlijn. Voor december 2017 reden deze treinen tussen Nürnberg en Halle of Leipzig langs de klassieke spoorlijn met haltes in Saalfeld en Jena. Momenteel rijden ze langs de nieuwe hogesnelheidslijn via Erfurt. Deze nieuwe hogesnelheidslijn test ik in één van de volgende reizen. |
![]() |
Het station Hamburg-Altona is en blijft één van mijn lievelingsstations in Duitsland, onder meer door de autotreinen die hier geladen worden, waarbij de auto's letterlijk op het voorperron rijden, zo goed als tussen de reizigers. Daarover heb ik in een vorig verslag veel duiding bij gegeven. Trouwens, dit station zou over enkele jaren volledig verdwenen moeten zijn en vervangen worden door een station een stuk noordelijker. Deze Baureihe 112 stond klaar om de trein naar Kiel voort te trekken. Ondertussen rijdt dit type er niet meer; het is vervangen door nieuwe Twindexx Vario-stellen met ingebouwde tractie. |
![]() |
En dit is de trein van Hamburg naar Sylt, waar ik op zou zitten tot Klanxbüll. Deze trein reed helemaal niet voor de Südostbayernbahn zoals je zou denken. Dit rijtuig was hier namelijk tijdelijk in dienst, omdat de gebruikelijke, veel modernere Married Pair-rijtuigen opeens allemaal uit dienst moesten begin oktober 2016, omdat er problemen zouden geweest zijn met koppelingen. Dit heeft heel lang voor heel veel chaos gezorgd op de 'Marschbahn', de spoorlijn tussen Hamburg en Sylt. Uit heel Duitsland werden er treinstellen weggeplukt om hier in te komen vallen. Op het moment dat ik daar was, was de dienstregeling weer gestabiliseerd en waren er al een aantal Married Pair-stellen terug in dienst, maar deze trein moest het alsnog met oudere rijtuigen stellen. De laatste oudere rijtuigen zijn hier pas uit dienst gegaan begin 2018. |
RE 11020 Hamburg-Altona - Westerland(Sylt) BR 245 met n-Wagen
Hamburg-Altona 14:40
Elmshorn 15:01
Itzehoe 15:24
Heide(Holst) 16:02
Lunden 16:13
Friedrichstadt 16:19
Husum 16:30 +15
Bredstedt 16:42 +15
Langenhorn(Schlesw) 16:48 +14
Niebüll 17:01 +15
Aankomst Klanxbüll 17:11 +15
![]() |
Mijn trein in het station van Klanxbüll net voor vertrek richting Westerland(Sylt). Het vertrek kan je op video hieronder zien. Rechts zie je de 'Sylt Shuttle' richting Niebüll, een shuttle voor het wegverkeer tussen het eiland Sylt en Niebüll; je kan het eiland Sylt immers enkel bereiken per trein of per boot, maar je kan dus wel je auto meenemen. |
De reden waarom ik in Klanxbüll, de laatste stop vóór het eiland Sylt, van de trein ben gestapt en niet op Sylt zelf, is wederom eenvoudig te verklaren: een hotel op het vaste land is véél goedkoper dan een hotel op het toeristische eiland.
Bovendien heb ik hier in Noord-Friesland een mooie wandeling van ettelijke uren gemaakt door de Duitse gemeentes Klanxbüll, Neukirchen, Aventoft en het Deense dorpje Rudbøl, dat net over de grens ligt. Eerst naar mijn hotel in Neukirchen, wat een uurtje wandelen was. Na een drie kwartier durende pauze ging het verder in noordelijke richting, tot de grens en daar voorbij. De weergoden hebben me verwend: een 25 graden en niets dan zon.
![]() |
Nog maar eens zo een "Sylt Shuttle" te zien net voor het station van Klanxbüll, deze keer richting Westerland(Sylt) en met vooraan 2 trekkende Baureiehe 218-locomotieven. |
![]() |
Hier had ik net de grens overgestoken. |
![]() |
En op de terugweg heb ik dit oude Duitse grenswachtershuisje gefotografeerd. De grens ligt volgens mij exact daar waar de witte lijn ophoudt en de asfaltlaag een andere tint grijs aanneemt. |
Dinsdag, 8 augustus 2017
Rond 8 uur was ik weer te voet vertrokken en maakte dezelfde wandeling als daags voordien, maar in de andere richting: van Neukirchen naar Klanxbüll. Het weer was gelukkig nog steeds even aangenaam.
Ik moest hoe dan ook om 10 uur in Westerland zijn, omdat de eerste reis van mijn Sommer-Ticket nog geldig was tot dan. Je mag dus een reis die je een dag eerder aanvatte daags nadien verderzetten, zolang je ten laatste om 10 uur op je eindbestemming aankomt.
Ik moest hoe dan ook om 10 uur in Westerland zijn, omdat de eerste reis van mijn Sommer-Ticket nog geldig was tot dan. Je mag dus een reis die je een dag eerder aanvatte daags nadien verderzetten, zolang je ten laatste om 10 uur op je eindbestemming aankomt.
Om 9u was ik op het station van Klanxbüll:
![]() |
Station Klanxbüll met blik in de richting van het binnenland. |
![]() |
Blik in de richting van Sylt. En nog maar eens een Sylt Shuttle van Westerland(Sylt) naar Niebüll. |
RE 11004 Hamburg-Altona - Westerland(Sylt) BR245 met n-Wagen
Klanxbüll 09:12 +8
Morsum 09:23 +8
Keitum 09:31
Aankomst Westerland(Sylt) 09:37
Ondanks de vertraging in Klanxbüll, komt hij toch met minder dan 5 minuten vertraging aan in Westerland.
![]() |
Op spoor 2 de trein waar ik voor kort uitstapte. Op spoor 3 stond de volgende trein naar het vaste land al klaar, een serie n-Wagen van National Express die dit bedrijf zelf ook als vervangtrein gebruikte toen het problemen had met de levering van haar eigen nieuwe treinen (Talent 2). Helemaal rechts op spoor 4 stond een Baureihe 628 die dienst deed en nog steeds doet als "Sylt Shuttle Plus". Over dat laatste volgt zo dadelijk nog wat meer uitleg. |
![]() |
De Friedrichsstraße, één van de drukste straten in het centrum die het station met het strand verbindt. |
![]() |
Dit is zowat het laadpunt waar de auto's op de trein richting vasteland geladen worden. Je ziet dat 'Spur 1' een verschillend aanwijsbord heeft. Dat komt omdat er twee aanbieders zijn van shuttles tussen Sylt en het vasteland: RDC en de Deutsche Bahn. De Duitse spoorwegen zelf bieden veel frequenter shuttles aan dan RDC, dat toen nog maar kort daarvoor opgestart was met het aanbieden van deze shuttles. Vandaar waarschijnlijk dat RDC slechts één spoor gebruikt en de Deutsche Bahn de overige 14. Alle voorgaande foto's van shuttle-treinen waren dan ook shuttles van de Deutsche Bahn. |
![]() |
De voorzijde van station Westerland. Opvallend zijn de schuine verlichtingspalen, die volgens mij verwijzen naar de loeiharde wind die hier soms waait. |
RE 11073 Westerland(Sylt) - Nietbüll BR 245 met Married Pair-rijtuigen
Westerland(Sylt) 12:52 +5
Keitum 12:59
Morsum 13:04
Klanxbüll 13:14
Aankomst Niebüll 13:30
![]() |
De Hindenburgdamm, een nauwe dam gebouwd in de Waddenzee die meer dan 11 kilometer lang is en daarop enkel twee treinsporen heeft liggen, waardoor het eiland Sylt eigenlijk een schiereiland was geworden. Op deze foto stond het water duidelijk laag, want het water komt bij momenten tot aan het gras. |
![]() |
Mijn trein kort na aankomst in station Niebüll. |
![]() |
Diezelfde trein die na een korte pauze weer terug reed naar Sylt. |
![]() |
En dit is dan zo'n shuttle (officieel AUTOZUG Sylt) van RDC Deutschland, dat andere bedrijf waar ik over sprak. Hij verlaat net het laadstation van Niebüll en gaat dus richting Westerland. |
Recent werden er plannen goedgekeurd die de eerste stap naar de ontdubbeling van de spoorlijn mogelijk zullen maken, waardoor er op lange termijn meer treinen zullen kunnen rijden.
Mijn reis ging hierna verder met een échte Intercity tot Husum, waar ik diende over te stappen op een regionale trein naar Kiel.
IC 2315 Westerland(Sylt) - Frankfurt(Main)Hbf 2xBR 218 met DB IC-rijtuigen
Niebüll 14:13 +5
Aankomst Husum 14:39
Slechts één halte tot Husum dus. Het station van Bredstedt reed deze trein gewoon voorbij, om maar even aan te tonen dat station Bredstedt helemaal niet zo'n belangrijk station is als de Sylt Shuttle Plus het doet lijken.
![]() |
De IC-trein naar Frankfurt via Hamburg, het Ruhr-gebied, Keulen en de Linke Rheinstrecke waar ik zonet uitgestapt was. |
![]() |
Station Husum. Links de spoorlijn naar Jübek, waarop de treinen naar Kiel rijden, in het midden een werkplaats en rechts de spoorlijn naar Hamburg. |
![]() |
De LINT 41 (Baureihe 648), gebouwd door Alstom, kwam zonet aan uit Kiel en keerde na een korte stop terug daarheen. |
RE 21227 Husum - Kiel Hbf BR 648
Husum 15:35
Jübek 15:58
Schleswig 16:07
Owschlag 16:16
Rendsburg 16:26
Felde 16:45
Aankomst Kiel Hbf 16:57
![]() |
Net na het station van Rendsburg begon de trein meteen te stijgen en reed hij over dit meesterlijke bouwwerk: de Rendsburger Hochbrücke. De brug is gebouwd om het kanaal tussen de Noord- en de Oostzee hoog genoeg over te kunnen steken, zonder dat er een beweegbare brug nodig zou zijn, wat de treinen alleen maar vertraging bezorgt, zoals ook ik daags voordien heb ondervonden in Husum. Bovendien is er zelfs een zweefbrug over dit kanaal voor auto's en voetgangers verwerkt in deze brug. |
![]() |
Kiel Hauptbahnhof. Helemaal links de trein uit Husum. De schermen geven genoeg info over de treinen op de sporen 5 en 6. Spoor 6b ligt overigens 150 meter verderop. |
Woensdag, 9 augustus 2017
Na een ontspannen morgen en me naar het station verplaatst te hebben, gebruikte ik het derde lijntje van mijn Sommer-Ticket voor een reis naar Basel Badischer Bf, het Duitse station in de Zwitserse stad Basel dat eigendom is van de Duitse spoorwegen en niet van de Zwitserse, waardoor vele Duitse vervoersbewijzen geldig zijn tot dit station. Dat geldt ook voor het Sommer-Ticket. Het heeft ook een unieke grenssituatie die ik al eens eerder uitgelegd heb in een reisverslag van een trip uit juli 2016.
Vanaf Basel Badischer Bf had ik nog een los ticket naar Zürich gekocht. De enige reden waarom ik graag naar Zürich wou, was om er de nachttrein naar Praag te nemen... Klinkt nogal zot, en dat ben ik misschien ook, want ook in Praag was ik niet van plan iets te doen, behalve daar de trein naar Boedapest nemen...
Stap 1 is dus in Zürich zien te geraken. Handig dat Kiel dagelijks meerdere rechtstreekse ICE-treinen naar deze stad heeft. Dat is ook de één van de redenen waarom ik naar Kiel gekomen ben: je stapt op een lege trein en kan dus een goede zitplaats kiezen die niet gereserveerd is. Al bleek dat een moeilijke opdracht te zijn, want heel veel stoelen bleken op z'n minst op een klein gedeelte van het traject gereserveerd te zijn. Niet bepaald handig als je van begin- tot eindstation wil reizen.
ICE 1277 Kiel Hbf - Zürich HB ICE 1
Kiel Hbf 11:13
Neumünster 11:32
Hamburg Dammtor 12:15
Hamburg Hbf 12:24
Hannover Hbf 13:41
Göttingen 14:27
Kassel-Wilhelmshöhe 14:48
Frankfurt(Main)Süd 16:05
Mannheim Hbf 16:51 +15
Karlsruhe Hbf 17:14 +17
Baden-Baden 17:31 +19
Freiburg(Breisgau)Hbf 18:25 +16
Basel Bad Bf 18:54 +15
Basel SBB 19:07 +17
Aankomst Zürich HB 20:00 +25
Een negen uur durende rit van noord naar zuid aan een stevige snelheid. Ik had niet één keer rechtgestaan tussen Kiel en Basel. In Basel SBB was de nood om de benen te strekken en naar het toilet te gaan te hoog om het nog te rekken tot in Zürich. Wel acht uur lang braaf blijven zitten dus.
Deze trein stopte niet in Hamburg-Altona, omdat er dan kop gemaakt had moeten worden, wat te veel tijd zou kosten. Verder ging de reis vanaf Hamburg tot Hannover over dezelfde spoorlijn als in de heenreis naar Klanxbüll.
De trein reed die dag wegens werken aan het spoor niet langs Frankfurt am Main Hauptbahnhof en stopte daarom uitzonderlijk in het Zuidstation van de stad. Daarom kreeg de trein ook een alternatief nummer: 1277 i.p.v. 77. De vertraging tussen Frankfurt en Mannheim was ontstaan door een onvoorziene omleiding die de trein heeft moeten doen via Worms en Ludwigshafen am Rhein. Dit door "een probleem aan de infrastructuur". Wat exact het probleem was, zal ik hoogstwaarschijnlijk nooit achterhalen.
Met 25 minuten vertraging kwam ik aan in Zürich. Ik had op een overstaptijd van bijna twee uur gerekend om zeker op tijd te zijn voor de nachttrein. In het station heb ik dan wat inkopen gedaan om me voor te bereiden op de nacht.
De nachttrein van Zürich naar Praag rijdt sinds december 2016, toen CityNightLine (het nachttreingamma van de Duitse spoorwegen) werd opgedoekt, niet meer via Basel en de Duitse steden Karlsruhe, Frankfurt, Erfurt, Leipzig en Dresden. De Tsjechische Spoorwegen (ČD) wouden echter een alternatief aanbieden voor die geschrapte trein, ditmaal in samenwerking met de Oostenrijkse spoorwegen: een nachttrein van Zürich naar Praag via Tirol, Salzburg, Linz en České Budějovice. Een totaal andere route, maar wel met hetzelfde begin- en eindstation.
De trein bestond uit drie delen: helemaal vooraan de Nightjet naar Wenen (beheerd door de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB), in het midden de EuroNight naar Boedapest (eveneens via Wenen, maar beheerd door de Hongaarse spoorwegen MÁV) en achteraan de EuroNight naar Praag (beheerd door de Tsjechische spoorwegen ČD), waarin ik meereisde.
![]() |
De ICE bij aankomst is Zürich. Daarlangs een Re 460. Ik gok dat deze als IR16 naar Bern reed via Baden, Brugg AG en Olten. |
![]() |
Een TGV uit Paris Gare de Lyon. |
![]() |
De nachttrein die exact 1 uur voor de mijne vertrok: de Nightjet naar Graz, met daaraan gekoppeld de EuroNight naar Zagreb. Die laatste heb ik intussen al eens genomen. Meer daarover lees je in mijn volgende reportage. |
![]() |
Hier mijn trein kort nadat hij het station werd binnengesleept door deze Re 4/4 II. De achterste twee rijtuigen, hier het dichtst bij mij dus, zijn de rijtuigen die naar Praag zouden rijden. |
![]() |
Dit is het rijtuig waarin ik sliep. De blauwe Hongaarse rijtuigen hier links van behoorden tot het treingedeelte dat naar Boedapest zou rijden. |
![]() |
De voorzijde van diezelfde trein. Deze Re 4/4 II-locomotief zou de trein trekken tot in het station van Buchs. Net achter de locomotief zie je Oostenrijkse rijtuigen met eindbestemming Wenen. |
![]() |
De binnenkant van mijn comfortabele slaapcabine. Het interieur is heel gelijkend op dat van de ÖBB Nightjet of het opgedoekte CityNightLine. |
Donderdag, 10 augustus 2017
EN 50467 Zürich HB - Praha hl.n. (met EN 467 tot Salzburg Hbf, EN 40467 tot Linz Hbf, EN 463 van Salzburg Hbf tot Linz Hbf en S3/Ex 1540 vanaf Linz Hbf) SBB Re 4/4 II tot Buchs SG, ÖBB Rh 1116 van Buchs SG tot Linz Hbf en ČD Lokomotiva 380 vanaf Linz Hbf met zowel Oostenrijkse, Hongaarse als Tsjechische slaap-, lig- en zitrijtuigen
Zürich HB 21:40 +5
Sargans 22:37 +4
Aankomst Buchs SG 22:48 +4
Vertrek Buchs SG 23:05 +9
------------------------------------------- Grens Zwitserland - Liechtenstein
------------------------------------------- Grens Liechtenstein - Oostenrijk
Feldkirch 23:24 +7
Bludenz 23:40 +5
Innsbruck 01:28
------------------------------------------- Grens Oostenrijk - Duitsland
------------------------------------------- Grens Duitsland - Oostenrijk
Aankomst Salzburg Hbf 03:23
Vertrek Salzburg Hbf 03:50
Aankomst Linz Hbf 04:55
Vertrek Linz Hbf 06:35
Linz Franckstraße 06:40
Steyregg 06:44
Pulgarn 06:47
St. Georgen/Gusen Bahnhof 06:53
St. Georgen/Gusen Bahnsteig 06:55
Lugnitz/Gusen 07:00
Katsdorf 07:04
Gaisbach-Wartberg 07:13
Schloss Haus 07:16
Pregarten 07:21
Kefermarkt 07:31
Lasberg-St. Oswald 07:35
Freistadt 07:42
Summerau 07:53
------------------------------------------- Grens Oostenrijk - Tsjechië
Rybnik 08:06
Kaplice 08:22
Velešín 08:32
České Budějovice 08:52
Tábor 09:44
Aankomst Praha hl.n. 10:57
In het station van Buchs maakte de trein kop en werd de Zwitserse locomotief afgelost door een Oostenrijkse Taurus-locomotief. Deze zou de trein verder trekken tot in Boedapest, maar zo ver zouden de twee Tsjechische rijtuigen niet meerijden natuurlijk.
In Salzburg werd nog het treingedeelte naar Wenen afgekoppeld en een nieuw gedeelte, dat van München komt en eveneens naar Boedapest onderweg was, werd aangekoppeld. Het treingedeelte naar Praag werd van deze trein afgekoppeld in het station van Linz. Het zou vanaf Linz meerijden met de regionale trein (dus niet als Intercity, maar eerder als 'stoptrein') naar Praag. De rijtuigen van de slaaptrein werden daarom vastgekoppeld aan de regionale trein van Linz Hbf naar Praha-Holešovice. Als reiziger van deze nachttrein kan je wel uitstappen in één van deze kleinere stationnetjes. Opstappen tussen Linz en Praag kan niet in het nachttreingedeelte; dat moet in het andere gedeelte dat als regionale trein fungeert. Deze trein werd getrokken door een Tsjechische 380-locomotief.
De trein stak vijf keer een landsgrens over, maar toch kwam hij maar in vijf verschillende landen i.p.v. zes. Hij reed namelijk tussen de Oostenrijkse steden Innsbruck en Salzburg een uurtje over Duitse sporen, dewelke door de Oostenrijkers "Deutsches Eck" genoemd worden. Hij reed eveneens over de enige spoorlijn die Liechtenstein heeft, zonder er te stoppen. Deze spoorlijn valt overigens onder beheer van de Oostenrijkse spoorwegen (verbazend genoeg niet onder dat van de Zwitserse).
Geweldig geslapen had ik niet. Ik was rond middernacht, net na de stop in Bludenz, gaan slapen. Precies dan begon de trein stevig te klimmen, waardoor mijn bed opeens schuin stond en ik moest oppassen dat ik er niet uit zou rollen. Ik bleef nog wakker tot voorbij Innsbruck. Ook in Salzburg werd ik kort wakker, maar daarna had ik wel doorgeslapen tot kwart voor zeven. Een hint: oordopjes helpen echt! Toen ik opstond waren we net het station van Linz voorbij. Het omrangeren zelf in Salzburg of Linz kan ik me niet meer herinneren. Mijn ontbijt kreeg ik rond 8u30, nadat de begeleider van het slaaprijtuig gemerkt had dat ik wakker was. Het inbegrepen ontbijt bevatte nogal wat typisch Tsjechische eetwaren en was wel lekker. Hier kan je niet kiezen wat je wil ontbijten zoals bij de Oostenrijkse Nightjet.
Aangekomen in Praag, was het 3 uur wachten op de trein naar Boedapest. Ik was hier in april in datzelfde jaar nog een viertal dagen op citytrip geweest, met het vliegtuig dan wel. Daarom was ik nu niet geneigd om even opnieuw de stad in te trekken.
Aangenaam weer om wat buiten rond te hangen was het in ieder geval wel; het was op-en-top zomerweer. Trouwens, in Boedapest hadden ze die dag temperaturen tot 39°C aangekondigd! Dat was wat te veel van het goede, want ik wou namelijk nog een avondje gaan wandelen in Boedapest vooraleer ik weer naar huis zou keren. Een uitgebreidere citytrip in Boedapest heb ik in mei van datzelfde jaar nog gemaakt, wat terug te vinden is in mijn Interrail-verslag.
![]() |
Praha hlavní nádraží |
![]() |
Een Pendolino naar Košice. Enkele maanden hiervoor, tijdens mijn eerste grote Interrail-reis, heb ik op zo'n trein gezeten van Košice tot Ostrava |
![]() |
Dit is de nachttrein EN 444 uit Košice, Warschau en Poprad-Tatry. De trein moest hier om 6u33 toekomen, maar kwam toe om 11u46. Dat wil zeggen: 313 minuten vertraging. |
![]() |
Zelfde trein. Dit is een moderner Slowaaks slaaprijtuig, komende uit Košice. Het volgende rijtuig is een ouder Slowkaals slaaprijtuig. |
![]() |
Dit zijn de Poolse rijtuigen uit Warschau. |
![]() |
En dit zijn duidelijk de auto's, dewelke geladen zijn te Poprad-Tatry, Slowakije. |
![]() |
Wachtende op de RegioJet (niet Railjet!) uit Košice. RegioJet is een bedrijf dat stevig concurrentie voert met de Tsjechische en Slowaakse spoorwegen op de grote assen in beide landen: Praag - Wenen, Praag - Košice en Praag - Bratislava. Daarnaast heeft het nog een heel aantal buslijnen in Europa en gaan zo ook de concurrentie aan met Flixbus en andere aanbieders. Ze hebben zelfs één dagelijkse bus tussen Praag en Londen met tussenstop in Brussel (aan het Zuidstation). |
![]() |
Dit is dan een RegioJet uit Košice. Er reden er zo drie heel kort na elkaar het station binnen, dus ik ken het voorziene aankomstuur van deze trein niet. |
![]() |
Ex 546 uit Bohumin. Voorziene aankomst in Praag: 7u12. Aangekomen om 12u38. 316 minuten te laat dus. |
![]() |
De nachttrein EN 442 uit Kiev, Krakau en Humenné. Geplande aankomst om 7u22. Aangekomen om 12u33. Vertraging van 311 minuten. |
![]() |
Een Oekraïens ligrijtuig uit Kiev, het enige doorgaande rijtuig van Oekraïne naar Tsjechië. Ik heb eens even binnen kunnen kijken en ik moet zeggen: dat zag er alles behalve comfortabel uit... |
![]() |
Een Pools zitrijtuig uit Krakau. |
![]() |
Een het gedeelte uit Humenné, Slowakije. Ook van daaruit kan je je auto meenemen naar Praag. |
![]() |
Railjet naar Graz via Wenen. Het is dan wel een rode Railjet i.p.v. een blauwe (in de gebruikelijke kleuren van de Tsjechische spoorwegen), de locomotief vooraan is wel zo'n blauwe meersysteemlocomotief. |
![]() |
De Ex 352 naar München Hbf via Plzeň en Regensburg. Deze bestond voornamelijk uit alex-rijtuingen. alex staat voor 'Arriva-Länderbahn-Express', hoewel het al jaren niet meer door Arriva Deutschland, een dochteronderneming van de Duitse spoorwegen, beheerd werd. Een mooie anekdote hierover: onder dwang van de Europese Unie heeft de Deutsche Bahn de diensten van Arriva in Duitsland moeten verkopen, omdat het aandeel van de Duitse spoorwegen in het regionale verkeer in eigen land hierdoor te groot werd; in Duitsland zijn de regionale treindiensten namelijk geliberaliseerd. Ze hebben het verkocht aan de Italiaanse staatsspoorwegen (FS, staat voor Ferrovie dello Stato), die Arriva Deutschland omgedoopt hebben tot Netinera. Het concept 'alex' behoort nu tot Die Länderbahn, een dochteronderneming van Netinera. |
![]() |
Met 12 minuten vertraging kwam mijn trein uit Hamburg richting Boedapest het station binnengereden. Hij zou hier kop maken en de locomotief werd vervangen. De nieuwe locomotief stond klaar op het spoor erlangs. |
EC 173 Hamburg-Altona - Budapest-Keleti ČD Lokomotiva 380 met DB en MÁV IC-rijtuigen
Praha hl.n. 13:48 +7
Kolín 14:23 +12
Pardubice hl.n. 14:45 +10
Brno-Židenice 16:13 +10
Brno dolní nádraží 16:21 +9
Břeclav 16:59
En hier onderbreek ik dan het treinroute-verslag. Op het moment dat de trein de grens overstak van Tsjechië naar Slowakije belandden we in een heel hevige storm, die slechts een aantal minuten duurde, maar echt wel apocalyptisch leek: het werd opeens heel donker buiten, we hoorden sterke wind fluiten, het begon te gieten en hagel viel uit de lucht. Ook donder en bliksem kwamen erbij kijken. De trein begon dan ook meteen hard te remmen, vermoedelijk omdat de bestuurder nauwelijks nog iets voor zich uit kon zien. We reden stapvoets verder tot we rustig tot stilstand kwamen en de stroom in de trein wegviel: de lichten gingen uit en mijn smartphone die aan het opladen was, laadde niet meer verder op. Na een kwartiertje begonnen ongeduldige reizigers de buitendeuren open te doen (in vele Oost-Europese treinen kan dat namelijk altijd als de trein stilstaat of trager rijdt dan 5 km/h). Mensen begonnen tegen elkaar te praten, omdat ze buiten iets ongebruikelijks hadden gezien, dus ben ik uit nieuwsgierigheid zelf gaan kijken aan de deuropening. Ik kon met mijn eigen ogen amper geloven toen ik zag wat er gebeurd was:
Volgens mijn GPS bevonden we ons net over de grens, slechts enkele honderden meters, in Brodské op Slowaakse bodem. Dat wil zeggen dat we aangewezen waren op de Slowaakse hulpdiensten.
De treinbegeleiders die aan boord waren gekomen in Břeclav spraken enkel Slowaaks, dus was ik aangewezen op de vertaling van een aantal Slowaken die Engels of Duits spraken.
Niet veel later hoorde ik van iemand dat de Slowaakse brandweer ons niet meteen kon komen verder helpen, omdat er ergens een grote brand in de buurt was. Hoe vervelend dat ook klonk, op de hulpdiensten wachten was de enige manier om hier weg te geraken. Zouden de Tsjechen ons dan misschien komen helpen?
19u25: De goederentrein achter ons werd weggesleept. De hoop groeide dat we hier vrij snel weg zouden zijn.
19u45: Na meer dan twee uur wachten, kwam er een werktrein aangereden uit de richting van Slowakije. Het was een werktrein van de Železníc Slovenskej republiky, de Slowaakse spoornetbeheerder. De werklui die meegekomen waren begonnen onmiddellijk met kettingzagen de boom in stukken te zagen. Ook de Slowaakse politie kwam kort daarna aan om de situatie in goede banen te leiden. Ze vroegen ons om in de trein te gaan zitten, zodat de mensen hun werk konden doen. Ik vroeg aan een agent wat er hierna zou gebeuren. Hij vertelde me dat we zo snel mogelijk zouden teruggesleept zouden worden naar het eerste station net over de grens in Tsjechië.
Toen we net allemaal terug op de trein zaten, stond er opeens een cameraploeg bij mij in het rijtuig, waarschijnlijk van een regionale omroep. Ze vroegen enkele Slowaakse reizigers om een reactie, maar van wat ze vertelden verstond ik de ballen. Vermoedelijk iets gelijkend op de titel van dit blogbericht.
21u25: 50 minuten later werden we dan opeens aan slakkentempo weggesleept richting Tsjechië. Ik dacht lang dat we op weg waren naar het station van Břeclav, maar we werden op een zijspoor gezet in het station van Lanžhot, wat effectief het eerste station over de grens was, zoals de agent me vertelde. 20 minuten nadat we vertrokken waren op de plaats van het ongeval, arriveerden we in Lanžhot.
22u15: Ook hier, aan de Tsjechische kant van de grens hebben we moeten wachten. Het was nu al helemaal donker. Onze trein was de enige in dit station. Ik had me geïnformeerd bij enkele Engelssprekende Slowaken en ze wisten me te zeggen dat het personeel had laten weten dat de treinbestuurder zijn locomotief heeft kunnen heropstarten zonder problemen, deze moest niet vervangen worden. Het was dus enkel nog wachten tot de spoorlijn zelf vrijgemaakt was. Hoewel we 5 uur eerder Tsjechië hadden verlaten, stonden we er opnieuw te wachten tot we konden vertrekken. Ook Oostenrijk was hier trouwens niet ver vandaan; het drielandenpunt Oostenrijk-Tsjechië-Slowakije lag op vijf kilometer van de plaats van het ongeval.
23u06: Een goederentrein (misschien dezelfde als eerder) raasde ons voorbij richting Slowakije. De spoorlijn lijkt dus weer geopend te zijn. Exact tien minuten later vertrokken ook wij terug richting Slowakije, deze keer over het andere spoor, dat waarschijnlijk minder schade opgelopen had.
23u30: We komen aan in Kúty, onze eerstvolgende voorziene halte. Hier staat een EuorCity met bestemming Praag te wachten. Deze vertrok nadat er een andere EuroCity richting Boedapest, die dus achter ons reed, langs ons is komen staan. Ook de reizigers van deze beide treinen hebben het waarschijnlijk lang moeten uithouden.
De treinbegeleider heeft in Kúty opnieuw telefoon gekregen van de verkeersleiding om hem te melden dat er opnieuw een probleem met de spoorlijn was, ditmaal tussen Kúty en Bratislava. Ik vroeg mijn medereizigers om de exacte vertaling hiervan, maar zij zeiden dat de treinbegeleider grapte dat er opnieuw bomen in de sporen gevallen waren. Helaas, dat was geen grap. Er waren effectief opnieuw bomen in de sporen gevallen iets verderop. Het vertrek in Kúty werd daarom uitgesteld, tot we om 00u07 dan toch stapvoets verder begonnen rijden.
Vrijdag, 11 augustus 2017
EC 173 Hamburg-Altona - Budapest-Keleti ČD Lokomotiva 380 met DB en MÁV IC-rijtuigen
Kúty 17:13 +414Met 414 minuten vertraging, ongeveer 7 uur, verlieten we Kúty. We reden slechts tot het eerstvolgende stationnetje, waar de reis weer onderbroken werd.
Hoelang we hier zouden moeten wachten, was wederom een raadsel. Toch was het antwoord eenvoudig: tot de bomen van de sporen verwijderd waren en de spoorlijn weer berijdbaar was. Hoewel het de bedoeling was om verder naar Boedapest te reizen, was dat volkomen zinloos geworden. Zodra ik daar aan zou komen, moest ik meteen terugkeren naar huis. Ik begon dus na te denken over hoe ik zo snel mogelijk van hier naar huis kon gaan. De kans zat erin dat ik in Boedapest de trein van 06:40 richting Salzburg en Zürich niet zou halen. Ik was namelijk van plan met deze trein te vertrekken naar Salzburg, dan wel na een overnachting in Boedapest...
Ook de tweede EuroCity richting Boedapest arriveerde hier in Sekule en moest eveneens wachten tot de spoorlijn vrijgegeven werd. Hiervan helaas geen foto.
Ik was zodanig vermoeid en was het wachten en stilzitten dan ook echt beu. Het wandelen met de rugzak zou niet evident worden, maar ik had zin om te bewegen en wou absoluut thuis zijn vóór de volgende nacht. Helaas geen foto's van de wandeling; alle foto's die ik maakte leken nergens op door gebrek aan licht.
02u10: Ik had de trein verlaten en was nog maar een paar honderd meter ver van het station. Ik hoorde dat de overweg zich sloot en... jawel, de trein waar ik zonet afgestapt was vertrok. Hoever hij dan zou kunnen doorrijden was wederom een raadsel, dus ik vond het niet erg dat ik hem zag vertrekken.
02u30: Ik kwam uit in een aantal bewoonde wijken. Iedereen sliep uiteraard, geen kat op de baan. Toch voelde ik me niet op mijn gemak. Het was absoluut geen rijke buurt; de huizen waren lelijk en vaak slecht onderhouden. Een doorsnee Slowaaks dorp misschien? Ik had geen idee van de levensstandaarden op het Slowaakse platteland.
03u00: Nu volgde een vier kilometer lange rechte baan die niet verlicht was en door een bebost gebied liep richting de grens. Ik was genoodzaakt mijn zaklamp van m'n smartphone te gebruiken, want het was werkelijk pikdonker; ik zag de straat of mijn eigen voeten niet. Ik hoorde soms geluiden van dieren die in mijn buurt waren. De fantasie in mijn hoofd hierover werd verstrekt door die extreme vermoeidheid, waardoor ik nog minder op mijn gemak was. Er was ook geen voetpad, dus ik liep in het midden van de rijweg. Een drietal keer reed er een auto voorbij, telkens aan een heel hoge snelheid. Ik moest dus continu opletten dat ik op tijd aan de kant zou kunnen springen. Omdat de baan zo lang en zo recht was, was het niet moeilijk om auto's te zien of horen aankomen.
03u55: Ik bereikte de grens tussen Slowakije en Oostenrijk ter hoogte van een brug over de rivier Morava. Vanaf hier was de weg tenminste verlicht en begonnen de eerste zonnestralen er al door te komen. Het 'ergste' van de wandeling was voorbij. Ik zat goed op schema om de trein te halen en heb hier daarom een korte pauze genomen.
04u28: Station Hohenau/March bereikt, een kwartiertje voor de trein zou komen. Ik moest nog een biljet tot Wenen aankopen aan de automaat. Ik had een Vorteilscard, dus betaal ik maar de halve prijs. Datzelfde geldt ook voor het ticket dat ik voorzien had van Boedapest naar Salzburg. Met dat ticket mocht ik eender welke trein nemen tussen deze beide steden. Omdat Wenen op de lijn tussen deze twee steden ligt, kon ik vanaf Wenen verder reizen met dat ticket tot Salzburg.
De mensen die hier op het perron stonden hadden waarschijnlijk geen flauw benul wat er die avond voordien gebeurd was op de spoorlijn een paar kilometer verderop, want ik ervaar dat mensen nauwelijks berichtgeving van aan de andere kant van de grens volgen.
R 2307 Bernhardstal - Wiener Neustadt Hbf Rh 1144 met CityShuttle-dubbeldekrijtuigen
Hohenau/March 04:42
Drösing 04:47
Sierndorf/March 04:50
Jedenspeigen 04:53
Dürnkrut 04:56
Stillfried 05:01
Angern/March 05:05
Tallesbrunn 05:08
Weikendorf-Dörfles 05:12
Gänserndorf 05:15
Deutsch Wagram 05:25
Wien Leopoldau 05:32
Wien Siemensstraße 05:35
Wien Florisdorf 05:39
Wien Handelskai 05:42
Wien Traisengasse 05:44
Wien Praterstern 05:48
Wien Mitte 05:52
Wien Rennweg 05:54
Wien Quartier Belvedere 05:57
Aankomst Wien Hbf (Bahnsteige 1-2) 05:58
![]() |
De trein die mij enigszins gered heeft, hier op de foto in Wenen. |
Na een half uurtje wachten had ik al een trein naar Salzburg, zelfs één die rechtstreeks naar München doorreed. Als ik de trein met vertrek om 6u40 in Boedapest had gehaald, was ik pas in Wenen om 9u30. Dat wil zeggen dat ik (minstens) 3 uur eerder thuis zou aankomen, met dank aan de avontuurlijke nachtelijke tocht.
Ik reisde tot Salzburg met een normaal Standaard-Ticket Boedapest - Salzburg, aan halve prijs door korting met mijn Vorteilscard weliswaar. Vanaf Salzburg reisde ik verder met de vierde en laatste reis die nog overbleef van mijn Sommer-Ticket van de Duitse spoorwegen. Ik vulde het in voor een reis van Salzburg naar Aken, aan de grens met België. Gezien Salzburg Hbf officieel het grensstation is tussen Oostenrijk en Duitsland, gelden Duitse tickets zoals het Sommer-Ticket al vanaf Salzburg.
RJ 260 Wien Hbf - München Hbf ÖBB Railjet
Wien Hbf 06:30
Wien Meidling 06:37
St. Pölten Hbf 07:00
Linz Hbf 07:48
Salzburg Hbf 09:00
Aankomst München Hbf 10:38
De trein reed gekoppeld met een andere Railjet naar Bregenz tot in het station van Salzburg. Daarna gingen beide treindelen elk hun eigen weg op, hoewel ze eigenlijk nog een heel stuk, tot net voor Rosenheim, dezelfde sporen gebruiken en kort achter elkaar blijven rijden.
![]() |
De Railjet uit Wenen na aankomst in München Hbf. |
Intermezzo 'ICE naar Frankfurt'Dit gezegd zijnde, de reis ging verder met ICE 720 richting Essen/Dortmund tot in het station van Frankfurt:
Naar Frankfurt ging ik met ICE 720 richting Dortmund, dewelke gekoppeld reed tot in het station van Würzburg met ICE 1228 richting Frankfurt. "Huh? Die trein rijdt naar Frankfurt, maar wordt al afgekoppeld in Würzburg?" hoor ik sommigen al denken. In het station van München, bij de aankondiging van deze trein, waren eveneens vele reizigers verward. Ikzelf ook, maar begrijp nu hoe dat kwam. Ik licht toe:
- ICE 720 had volgend traject: München => Nürnberg => Würzburg => Frankfurt => Keulen => Düsseldorf => Essen => Bochum => Dortmund. Vreemd genoeg stond deze trein aangekondigd op de displays in het station als 'ICE 720 naar Essen Hbf', twee stations voor de eigenlijke eindhalte van deze trein.
- ICE 1228 had volgend traject: München => Nürnberg => Würzburg => Kassel => Warburg => Paderborn => Hamm => Dortmund => Bochum => Essen => Düsseldorf => Keulen => Wiesbaden => Frankfurt. Deze trein werd aangekondigd in het station als 'ICE 1228 naar Dortmund Hbf'.
Deze laatste had dus een heel vreemd traject en maakte als het ware een lus door Duitsland door eerst via het Ruhr-gebied te rijden en dan zuidwaarts terug te keren naar Frankfurt met nog een ommetje via Wiesbaden. Als je naar Frankfurt wou, moest je dus niet ICE 1228 met eindhalte Frankfurt nemen, want dan zou je daar pas 5,5 uur (!) later aankomen dan met ICE 720. Ook voor alle andere stops tot Essen was ICE 720 de snelste optie. Als je naar Dortmund wou, nam je best ICE 1228 en niet ICE 720 die als eindhalte Dortmund had, omdat ICE 1228 een kwartier eerder in Dortmund aan zou komen. Vandaar dat ICE 720 aangekondigd werd als de trein naar Essen en niet naar Dortmund en om diezelfde reden werd ICE 1228 aangekondigd als de trein naar Dortmund i.p.v. Frankfurt.
En welke trein is dan het snelst in Bochum, het enige station van beide treinen tussen Essen en Dortmund? Dat bleef een raadsel. Na wat opzoekwerk merkte ik dat ICE 720 10 minuten eerder zou arriveren in Bochum. Tussen Bochum en Dortmund kruisten deze beide treinen elkaar dus ergens, ten minste als ze beide stipt reden.
Is dit duidelijk voor jullie? Zo nee, beeld je dan eens in dat dit zich elke dag opnieuw afspeelt in het station van München. Gelukkig maar één keer per dag.
Nog een aantal situaties waarbij deze manier van communiceren verwarring kan zaaien: Op de applicatie of website van DB staat dat ICE 720 naar Dortmund rijdt, terwijl je in het station ziet staan dat deze maar tot Essen rijdt. Hetzelfde voor ICE 1228: rijdt naar Frankfurt volgens de app of website, maar tot Dortmund volgens de aankondiging in het station. Ook niet aangeven in de applicatie of op de website is dat deze beide treinen gekoppeld rijden. Een gewone reiziger die naar Frankfurt wil en zijn reis via de applicatie gepland heeft, zag dat de snelste manier de trein naar Dortmund is (ICE 720), maar in het station staat dan opeens ICE 1228 als trein naar Dortmund aangekondigd. Resultaat: die gewone reiziger heeft niet door dat het om twee verschillende treinen gaat of stapt op het verkeerde treindeel naar Dortmund en komt zo 5,5 uur later dan voorzien aan in Frankfurt...
Niet erg als u hier niets van begrepen hebt; het is maar een intermezzo voor de mierenneukers onder ons, waar ik uiteraard zelf deel van uitmaak als het om spoorweggerelateerde zaken gaat. Toch vind ik de manier van communiceren hier onduidelijk, waardoor vergissingen kunnen gebeuren. Vraag blijft: hoe communiceer je dit dan duidelijk aan de reizigers op een korte en bondige manier? Deze treinen maken nu eenmaal die vreemde routes en dat leg je niet op één, twee, drie uit aan 1000 wachtende reizigers op het perron. Mogelijke oplossingen: deze treinen gewoon een eenvoudigere route geven, het treinnummer onderweg laten veranderen (bijvoorbeeld ICE 1228 krijgt vanaf Hamm een nieuw nummer) zodat een tussenliggend station overal als eindstation aangeduid wordt, ze niet gekoppeld laten rijden of de eindbestemming van de treinen overal op dezelfde manier aanduiden. In ieder geval valt hier één zaak uit te besluiten: als je naar het treinnummer kijkt, kan je nooit de verkeerde trein nemen.
ICE 720 München Hbf - Dortmund Hbf ICE 3
München Hbf 10:55 +13
Nürnberg Hbf 12:05 +14
Würzburg Hbf 12:58 +12
Aschaffenburg Hbf 13:35 +15
Aankomst Frankfurt(Main)Hbf 14:04 +14
Ik bleef moeite hebben om mijn ogen open te houden onderweg, maar dat kon geen kwaad.
In Frankfurt had ik een vrij nipte overstap door de vertraging waarmee de vorige trein het station van München verlaten had. Reden van die vertraging: "verspätete Bereitstellung des Zuges" (vertraging bij het in gereedheid brengen van de trein).
ICE 14 Frankfurt(Main)Hbf - Brussel-Zuid ICE 3M
Frankfurt(Main)Hbf 14:29
Frankfurt(Main) Flughafen Fernbahnhof 14:43
Köln Hbf 15:42
Aachen Hbf 16:21
Aankomst Liège-Guillemins 16:44
Omdat ik zo snel mogelijk naar huis wou, was ik tot Luik blijven zitten i.p.v. Aken. Als ik in Aken zou wachten op de stoptrein naar België, zou ik pas anderhalf uur later aankomen in Landen. Ik was een wrak en heb die optie snel uitgesloten. Mijn Sommer-Ticket was wel maar geldig tot Aken... Juist, ik beken, ik ben één halte meegereden zonder vervoersbewijs. Maar vergeef het mij, na wat er die vorige nacht gebeurd is. In Luik kocht ik nog wel een standaardbiljet tot Landen.
IC 1739 Liège-Guillemins - Quiévrain AM80
Liège-Guillemins 16:54
Ans 17:02
Waremme 17:16
Aankomst Landen 17:26
![]() |
IC 1739 in Landen. |
![]() |
P 8302 naar Hasselt kwam kort na het vertrek van IC 1739 aan in Landen. |
![]() |
En was meteen weer weg. |
Nabespreking: hoe is het uiteindelijk afgelopen met de trein naar Boedapest?
Wat er tijdens deze reis gebeurde, is zonder twijfel één van de meeste avontuurlijke zaken die ik ooit heb meegemaakt. Ik kan vandaag nog steeds niet geloven wat er toen gebeurd is en hoe ik tot mijn eigen oplossing gekomen ben.
De dag nadat ik thuis was aangekomen, ben ik op internet gaan zoeken wanneer die EuroCity uiteindelijk aangekomen is in Boedapest. Op het Duitse forum DREHSCHEIDE vond ik volgend topic: https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?030,8268092
Daarin wordt gezegd dat drie, en dus geen twee, EuroCity-treinen uit Praag 's ochtends aankwamen in Boedapest. Mijn trein (genaamd Hungaria) is aangekomen met 9,5 uur vertraging in Boedapest. Dat wil zeggen dat de trein ongeveer 'slechts' 30 minuten bijkomende vertraging heeft gemaakt nadat ik hem voor mijn neus zag vertrekken in het station van Sekule, waar ik gekozen heb om de trein te verlaten. In West-Europa zouden ze die EuroCity-treinen dan wel afgeschaft hebben, maar ze zouden ook voor vervangbussen gezorgd hebben. In Oost-Europa is men daar geen fan van, blijkbaar.
In datzelfde topic wordt ook gesproken over de storing de nacht/ochtend daarvoor in Olomouc, waardoor ik zoveel vertraagde treinen op foto heb gezet in Praag. Lees daar ook eens het reisverslag naar Warschau van 'no-night', die op dat moment in de tegengestelde richting wou reizen. Het kon dus blijkbaar allemaal nog erger.
Een schadevergoeding heb ik niet aangevraagd, hoewel ik daar recht op had. Het ticket van Praag naar Boedapest kostte me 19 euro en ik had recht op een vergoeding van 50% van die 19 euro. Nog geen 10 euro dus. Daarom vond ik het de moeite niet om een aanvraag te doen bij de Tsjechische spoorwegen, het bedrijf waarbij ik het ticket kocht.
Een schadevergoeding heb ik niet aangevraagd, hoewel ik daar recht op had. Het ticket van Praag naar Boedapest kostte me 19 euro en ik had recht op een vergoeding van 50% van die 19 euro. Nog geen 10 euro dus. Daarom vond ik het de moeite niet om een aanvraag te doen bij de Tsjechische spoorwegen, het bedrijf waarbij ik het ticket kocht.
9,5 uur vertraging betekent dat de trein aangekomen is in het station van Boedapest rond zes uur. Ik zou de trein naar Salzburg en Zürich dan alsnog gehaald hebben, maar ik zou wel later thuisgekomen zijn, ook al heb ik de ICE tot Luik genomen i.p.v. Aken. Daarom volgt hier het origineel voorziene reisplan:
EC 173 Hamburg-Altona - Budapest-Keleti ČD Lokomotiva 380 met DB en MÁV IC-rijtuigen
Kúty 17:13 +414
Bratislava hl.st. 17:53 +??
Nove Zamky 18:46 +??
Sturovo 19:14 +??
Szob 19:25 +??
Naygymaros-Visegrad 19:35 +??
Vac 19:50 +??
Aankomst Budapest-Keleti 20:35 + ongeveer 570 (9,5 uur)
RJ 162 Budapest-Keleti - Zürich HB ÖBB Railjet
Budapest-Keleti 06:40
Kelenföld 06:55
Tatabanya 07:26
Gyor 08:02
Mosonmagyarovar 08:20
Heygeshalom 08:32
Wien Hbf 09:30
Wien Meidling 09:37
St. Pölten Hbf 10:00
Linz Hbf 10:48
Aankomst Salzburg Hbf 11:52
EC 114 Klagenfurt Hbf - Dortmund Hbf BR 101 met DB IC-rijtuigen
Salzburg Hbf 12:00
Freilassing 12:08
Traunstein 12:25
Prien a Chiemsee 12:44
Rosenheim 13:03
München Ost 13:33
Aankomst München Hbf 13:41
ICE 624 München Hbf - Dortmund Hbf ICE 3
München Hbf 13:55
Nürnberg Hbf 15:05
Würzburg Hbf 15:56
Aschaffenburg Hbf 16:35
Frankfurt(Main)Hbf 17:10
Frankfurt(Main) Flughafen Fernbahnhof 17:10
Aankomst Köln Messe/Deutz 18:13
RE 10926 Siegen - Aachen Hbf BR 111 of BR 120 met DoSto-rijtuigen of BR 442
Köln Messe/Deutz 18:33
Köln Hbf 18:47
Köln Ehrenfeld 18:53
Horrem 19:02
Düren 19:14
Langerwehe 19:20
Eschweiler Hbf 19:28
Stolberg(Rheinl)Hbf 19:33
Aachen-Rothe Erde 19:41
Aankomst Aachen Hbf 19:44
L 5041 Aachen Hbf - Spa-Geronstère AM Klassiek
Aachen Hbf 20:04
Hergenrath 20:12
Aankomst Welkenraedt 20:18
IC 543 Eupen - Oostende HLE 18 met I10 en I11
Welkenraedt 20:26
Verviers-Central 20:39
Liège-Guillemins 21:01
Aankomst Leuven 21:31
IC 1519 De Panne - Landen HLE 19 met M6
Leuven 21:53
Vertrijk 22:01
Tienen 22:07
Ezemaal 22:12
Neerwinden 22:16
Aankomst Landen 22:21
Als ik al deze aansluitingen gehaald zou hebben, zou ik vijf uur later thuis zijn aangekomen. Trouwens, eigenlijk was deze terugrit vanaf Salzburg precies dezelfde als de terugreis die ik maakte in september 2016, met exact dezelfde treinen, en zou ik in herhaling gevallen zijn. Gelukkig is het wat anders uitgedraaid.
Hier sluit ik definitief af; de reportage is zo al lang genoeg. Het volgende verslag wordt ofwel een kort tripje naar Beieren, ofwel het eerste deel van mijn volgende Interrail-reis die ik maakte in april 2018.